Stiri

Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România! Ce amenzi s-au aplicat: „Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori”

Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România! Ce amenzi s-au aplicat
Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România! Ce amenzi s-au aplicat [Sursa foto: PixaBay]
Au fost descoperite pește cu metale grele în magazinele românești. Produsul a fost retras de la comercializare!

Inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea imediată de la comercializare a unui produs care pune în pericol sănătatea clienților. Vorbim de tone de pește neconform calitativ descoperite de inspectorii ANPC în mai multe magazine din București și Ilfov. Carnea conținea metale grele, iar consumul poate afecta grav funcționalitatea rinichilor celor care o consumă.

Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România
Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România

Consumul de carne cu Cadmiu poate afecta rinichii

Toxicitatea cadmiului se aseamănă cu cea a celorlalte metale grele (arsenic, mercur, plumb) prin faptul că atacă rinichiul. În perioada 26- 28 iulie, inspectorii au găsit numeroase nereguli, pe care le-au sancționat

cu amenzi în valoare 35.000 de lei. 

Citeste si: VIDEO: Mici cu viermi, cumpăraţi dintr-un supermarket din Cluj-Napoca! Bărbatul i-a observat abia după ce a mâncat din ei

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului.", a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unități de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România
Pește cu metale grele pe rafturile magazinelor din România

Operatorii verificați și sancționați

Astfel, operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics/ Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Citeste si: VIDEO: Ce a pățit un bărbat din Huși după ce a cumpărat un pui rotisat: „Am zis că mâncăm și noi în seara asta, dar iată!”

De asemenea, inspectorii au mai descoperit lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, utilizarea unor echipamente tehnologice cu deficienţe, comercializarea unor produse cu durabilitatea minimă depăşită, peşte şi produse de pescărie congelate cu aglomerări mari de gheaţă, depozitarea în spaţii improprii a produselor alimentare, utilizarea unor spaţii de congelare cu aflux de marfă peste capacitatea de depozitare a spaţiului etc.