Brățara electronică de supraveghere, folosită în premieră în România! Unde a avut loc primul caz de agresiune

Brățara electronică de supraveghere este pentru prima dată folosită la noi în țară, după ce o tânără din București a fost agresată de iubitul său în mașină. Polițiștii au mers la fața locului, unde au luat legătura cu victima. Aceasta prezenta urme vizibile de violență pe corp. După verificări, a fost găsit și agresorul, care a fost condus la sediul Secției 17 Poliție. Oamenii legii i-au montat agresorului brățara elecronică de supraveghere, ce nu-i mai permite să se apropie de victimă.
Brățara electronică de supraveghere, folosită în premieră în România![Sursa foto: IGPR]
Tânărul agresor avea o relație cu victima, el având vârsta de 23 de ani, iar ea de 20 de ani. În urma acestui moment neplăcut, a fost sesizată Direcția Generală de Poliție a Muncipiului București.
În ce constă sistemul de monitorizare a victimelor violenței domestice
Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţara care se prinde de gleznă ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâini agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma.
sistemul de monitorizare[Sursa foto: IGPR]
Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.
Citeste si: Doi turiști canadieni, speriați de mesajul Ro-Alert. Au crezut că România este invadată de Rusia
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul.
- a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea;
- b) a doua etapă- în anul 2024 – în București, în cele 3 județe menționate și în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
- c) a treia etapă- în anul 2025 – în județele menționate mai sus și în: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.