Stiri

A fost făcut anunțul oficial. Ce document trebuie să completeze românii care nu locuiesc la adresa din buletin

 Ce document trebuie să completeze românii care nu locuiesc la adresa din buletin
Ce document trebuie să completeze românii care nu locuiesc la adresa din buletin [Sursa foto: PixaBay]
Detalii de ultimă oră în România. Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au la dispoziție doar câteva zile pentru a completa acest document.

A apărut modelul de declarație pe proprie răspundere de care românii vor avea nevoie pentru a primi cardurile de energie. Beneficiarii acestui program trebuie să completeze acest model de declarație. Vor trece adresa de domiciliu, persoanele cu care locuiesc în casă și CNP-ul acestora. Și cei care locuiesc la satele unde nu există nomenclator stradal trebuie să facă rost de această declarație.

 Ce document trebuie să completeze persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin
Ce document trebuie să completeze persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin

Luni, pe data de 16 ianuarie, autoritățile au început să distribuie declarațiile pe proprie răspundere, care vor ajunge la 500.000

de oameni. Pentru a putea primi ajutorul, oamenii vor trebui să dovedească faptul că sunt eligibili. După ce declarațiile o să fie completate, acestea o să fie analizat de către autorități, iar în data de 15 februarie oamenii vor afla dacă sunt eligibili sau nu. Tot atunci, aceia care au primit undă verde o să primească și cardurile. Însă, abia începând cu data de 1 martie se vor putea efectua plățile. 

Cine trebuie să depună declarație?

Bani pot fi folosiți atât pentru plata facturilor curente, cât și a celor restante, dar numai pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Ajutorul nu va afecta alte forme de sprijin social, ca venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul de consumator vulnerabil de energie.

Citește și: Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani

Cei care își doresc să primească ajutorul de la Guvern trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cardurile de energie o să fie primite doar de:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

 Ce document trebuie să completeze românii care nu locuiesc la adresa din buletin
Ce document trebuie să completeze românii care nu locuiesc la adresa din buletin[Sursa foto: PixaBay]

Cum vor putea intra românii în posesia cardului de energie?

Pentru a-și putea lua cardurile de energie, românii se vor duce întâi la administratorii de blocuri. La rândul lor, administratorii vor trebui să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar, după care să facă o declarație pentru a dovedi faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului.Oamenii vor trebui să se ducă la un ghișeu cu declarația, cardul primit din partea statului și cu buletinul. Acolo se vor depune documentele, și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

Citește și: Prețuri energie electrică 2023: Măsurile de sprijin aplicate în acest an

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.