Stiri

Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani

Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani
Cod Rutier 2023 [Sursa foto: Pexels.com]
Noul Cod Rutier aduce modificări importante în 2023. Iată de ce trebuie să țină cont șoferii din România, dar care sunt și sancțiunile care se aplică.

Noul Cod Rutier 2023 va duce modificări importante pe care orice șofer din România este bine să le cunoască, în caz contrar vitezomanii riscă amenzi usturătoare. Modificările vin după ce tot mai mulți șoferi neglijează sancțiunile actuale pentru lipsa rovinietei sau depășirea limitei de viteză. Iată de ce ar trebui să țină cont posesorii de autovehicule în 2023. 

Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani
Cod Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Poți obține permisul de conducere mai devreme. Vezi de la ce vârstă poți susține acum examenul în România

Lista completă a modificărilor din Codul Rutier 2023. Ce sancțiuni riscă șoferii din România? 

Noul Cod Rutier va aduce modificări importante în 2023 pentru toți șoferii din România, care ar putea fi aspru sancționați în cazul încălcării acestora. Iată de ce trebuie să țină cont conducătorii auto:

Citește și: Atenție, șoferi! Amenzi mari în 2023 pentru cruciulițe sau icoane pe parbriz

Când rămâi fără certificat de înmatriculare la mașină? 

Suspendarea înmatriculării auto este cea mai nou prevedere introdusă în Codul Rutier, astfel încât șoferii trebuie să-și facă într-un timp cât mai scurt transcrierea dreptului de proprietate după achiziționarea unei mașini. Conform legislației în vigoare, perioada de transcriere a înmatriculării pe numele unui nou proprietar a crescut de la 30 la 90 de zile de la data achiziționării. Șoferii care nu respectă acest termen riscă să le fie suspendată înmatricularea mașinii.

Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani
Cod Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

În primele șase luni din 2022, au fost verificate la Registrul Auto Român pe teritoriul României aproximativ 37.500 de mașini. Dintre acestea, nu mai puțin de 45,73% au avut deficiențe majore și/sau periculoase și au fost clasificate ca neconforme. Cel mai multe probleme depistate la RAR au vizat:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%);
  • emisiile poluante (24,32%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%);
  • neconformități la sistemul de frânare (5,5%);
  • probleme la sistemul de direcție (1,71%).

Șoferii vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere

Amenzile de circulație rămân neschimbate în 2023, punctul de amendă rămânând la 145 de lei. Începând cu acest an, șoferii vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Dacă anterior trebuia să faci o cerere la orice structură a poliției rutiere, conducătorii auto pot vedea acum pe site-ul poliției ce amenzi au plătit sau ar trebui să fie plătite. În plus, de acum înainte, toți șoferii din România sunt anunțați prin email când vine vorba de expirarea rovinietei, în cazul în care aceasta a fost achiziționată pe o perioadă mai mare de o lună. 

De anul acesta și constatarea amiabilă de accident poate fi completată electronic, cu ajutorul aplicației Amiabila. 

Cod Rutier 2023: Modificări importante pentru șoferi. Sancțiuni mai dure pentru vitezomani
Cod Rutier 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Taxe mai mari pentru șoferi! Rovinieta se scumpește pentru anumite categorii de mașini: ”Noi avem această tendință națională de a cumpăra hârburi de afară”| EXCLUSIV

Poliția locală poate sancționa șoferii care împrumută mașina personală 

Începând de anul acesta, Poliția Locală are dreptul de a sancționa șoferii care împrumută mașina personală. Proprietarii trebuie să trasmită date despre identitatea persoanei căreia i-a fost dată mașina nu doar poliției rutiere, ci și poliției locale. Amenzile care se aplică pentru încălcarea acestei modificări, sunt între 1305 și 2900 de lei, indiferent de autoritatea care le solicită. 

Poliția Rutieră poate ridica mașinile parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar din orice colț al României de către poliția rutieră, dacă durează mai mult de 5 minute. 

Amenzi usturătoare pentru cei care dețin două permise de conducere în 2023

Noul Cod Rutier prevede amenzi usturătoare pentru cei care dețin două permise de conducere. Cei care vor fi prinși în posesia a două permise diferite vor primi amenzi cuprinse între 580 și 2.900 de lei. Aspru sancționați ar putea fi și șoferii vitezomani, astfel că aceia care vor depăși limitele legale de viteză vor rămâne și fără permis, dar și fără mașini. În plus, aceștia vor avea suspendat și certificatul de înmatriculare, dacă proiectul de lege va trece de Parlamentul României.