
Pe 4 august 2022, an de an, se serbează vinul alb! Cum a luat naștere această băutură și care este istoria ei, afli din acest articol.
Istoria zilei vinului alb
Contrar unei concepții greșite populare, vinul alb nu este neapărat făcut din struguri albi; se poate face și din struguri cu coajă roz sau roșie. Vinul alb are o culoare deschisă deoarece este fermentat fără contact cu pielea, astfel încât antocianii (pigmenti din coaja strugurilor) nu se dizolvă în sucul de struguri.
În Evul Mediu, vinul alb a început să fie produs în toată Europa. În secolul al XVI-lea, primele vițe europene au fost plantate în Lumea Nouă. Aproximativ un secol mai târziu, regiunile producătoare de vin au început să inventeze vinuri albe speciale care să le scoată în evidență, precum vinul Tokaji în Ungaria sau șampania în Franța.
Citeste si: Horoscop 5 august 2022: Situații tensionate pe plan emoțional
4 august 2022: Ziua Vinului Alb
După cum am menționat deja mai sus, unele soiuri de struguri cu coajă roz sau roșie pot fi folosite și pentru a produce vinuri albe.
Acestea includ, de exemplu, Gewürztraminer, Pinot noir și Pinot gris. Strugurii albi utilizați pentru producerea vinurilor albe seci au nevoie de mai puțină căldură decât strugurii roșii pentru a se coace; în plus, acestea sunt adesea recoltate înainte de maturarea completă. Datorită acestor condiții de producție, podgoriile producătoare de vinuri albe pot fi amplasate în regiunile mai nordice sau muntoase. Din această cauză, podgoriile austriece, germane, elvețiene și luxemburgheze sunt predominant albe, iar majoritatea scânteierilor albe din Franța sunt produse în jumătatea de nord a țării.Citeste si: Ce faci în weekend?! Evenimente pentru perioada 5-7 august 2022 în București
4 august 2022: Ziua Vinului Alb
Beneficiile consumului de vin alb
Pentru a face vin alb, strugurii sunt presați înainte de fermentare. Vinul roșu este de obicei presat după fermentare.
Consumul moderat de vin alb poate îmbunătăți funcția cardiovasculară și metabolică. Într-un studiu, cercetătorii au ales aleatoriu 224 de pacienți cu diabet de tip 2 bine controlat să bea fie vin alb, vin roșu, fie apă minerală la mesele lor timp de aproximativ 2 ani pentru a determina efectul consumului moderat de vin. La finalul experimentului, alături de băutorii de vin roșu, cei care au băut vin alb au văzut și ei îmbunătățiri semnificative. Cel mai important, în comparație cu cei care au băut doar apă minerală, băutorii de vin alb nu au observat creșteri ale tensiunii arteriale sau scăderi ale funcției hepatice.