Stiri

TIFF 2023: Când începe festivalul de film de la Cluj?

TIFF 2023: Când începe festivalul de film de la Cluj?
TIFF 2023 [Sursa foto: Instagram]
Clujul va găzdui în curând unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din România. Iată tot ce trebuie să știi despre TIFF 2023.

Anul acesta, Festivalul de Film Transilvania revine cu cea de-a 22-a ediție și se va desfășura în perioada 9-18 iunie, la Cluj. Cinefilii se pot bucura de filme din numeroase țări, cine-concerte, evenimente speciale, ateliere și filme pentru copii, activități pentru toată familia, dar și multe alte surprize. Clujul va găzdui unul dintre cele mai importante eveniment cinematografice din România, iar spectacolele vor avea loc sub cerul liber, dar și indoors.

Iată tot ce trebuie să știi despre acest festival. 

Citește și: Acuzații și reproșuri dure! Marina Almășan și Brândușa Ștefan sunt la cuțite. Ce își reproșează fostele soții ale regretatului Victor Socaciu

TIFF 2023: Când începe festivalul de film de la Cluj?
TIFF 2023[Sursa foto: Instagram]

Citește și: Summer in the City 2023: Prețuri și program

Care sunt cele mai cunoscute filme din programul TIFF 2023? 

Filme noi de la Lars Von Trier și Fatih Akin, câștigători ai festivalurilor de la Veneția și Locarno, dar și mult așteptatul ”Tár”, cu Cate Blanchett în rolul principal, vor intra în programul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Fatih Akin își va prezenta noul film ”Rheingold”, inspirat din viața rapper-ului Xatar. ”Rheingold” este o poveste captivantă despre succes și muzică, dar și violența de pe străzi, totul spus cu umor pe ritmuri hip-hop.

Faimos în Germania pentru muzica sa, în special pentru primul album pe care l-a scris în închisoare, Xatar, pe numele real Giwar Hajabi, a scris scenariul împreună cu Akin.

”Lord of The Ants” a câștigat trei premii la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Veneția și este cel mai recent lungmetraj al regizorului italian Gianni Amelio. Bazat pe biografia scriitorului gay Aldo Braibanti, producția surprinde Roma anilor 60 și atmosfera din jurul procesului în care a fost acuzat că a corupt un tânăr, pe baza unor legi învechite.

Cu o poveste despre homofobie și minciună în societatea italiană, filmul este o pledoarie pentru libertate. 

„Interpretarea ei te va străpunge ca o baghetă de dirijor prin inimă”, a scris The Guardian despre rolul interpretat de Cate Blanchett. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute actrițe din întrega lume și a primit numeroase aprecieri pentru rolul din filmul Tár, în care o interpretează pe Lydia Tár, o compozitoare și dirijor de succes. Cu 6 nominalizări la Oscar, inclusiv la categoriile cel mai bun film și cea mai bună actriță, ”Tár” este o dramă psihologică despre un personaj excepțional, chinuit de paranoia și insomnie. De la zvonuri despre relații inadecvate cu femeile mai tinere din orchestră până la stilul ei de viață, destinul Lydiei Tár este unul violent, amplificat obsesiv de muzica pe care o compune.

Citește și: Andrei, soțul lui Emily Burghelea, a apărut pentru prima dată în mediul online fară mască. Cum s-a fotografiat de dragul fiului său, Damian

Cât costă un bilet la TIFF 2023?

Cardurile TIFF pot fi achiziționate exclusiv online pe tiff.eventbook.ro. Iată care sunt acestea: 

TIFF 2023: Când începe festivalul de film de la Cluj?
TIFF 2023[Sursa foto: Instagram]

  • TIFF Card.10: 170 lei. Cardul garantează accesul la 10 proiecţii la alegere, cu excepţia evenimentelor speciale.
  • TIFF Card: 450 lei. Cardul garantează accesul la 25 de proiecții, dintre care 2 evenimente speciale la alegere (cu excepția proiecțiilor Film Food, a Ceremoniei de închidere). 
  • TIFF Gold Card: 1.000 lei. Cardul garantează accesul la un total de 30 de proiecții, evenimente speciale și petreceri ale festivalului, cu excepția proiecțiilor Film Food, a Ceremoniei de închidere, a recepțiilor oficiale și a evenimentelor dedicate presei.