Stiri

Dimineața Nebună: Părinții salariați primesc bani în plus. Ce sumă primesc, de fapt, din cei 100 de lei anunțați pentru fiecare copil înscris în instituțiile de învățământ- AUDIO

Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil
Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil [Sursa foto: PixaBay]
Din acest an, părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă.

Începând cu acest an, părinții care au copii înscriși în instituțiile de învățământ pot obține deduceri de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil. Legea prevede că pentru fiecare copil înscris la o instituție de învățământ, fie ea creșă, grădiniță sau școală, părintele salariat poate cere deducerea de impozit de 100 de lei. Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să aducă la angajator o adeverință de la unitatea de învățământ la care este înscris copilul.

Beneficiul se acordă doar unuia dintre părinți în cazul în care copilul este în grija ambilor părinți. 

 Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil
Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil[Sursa foto: PixaBay]

Părinții ar putea primi lunar nu 100 de lei, ci de 10 ori mai puțin, spune președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, Iulian Cristache:  „A fost un război între unii contabili și ANAF și Ministerul de Finanțe. După cum scrie acolo în lege noi am înțeles că se deduce 100 de lei din venitul impozabil, adică părinții vor lua 100 de lei în fiecare lună.

Astăzi așteptăm și o informare de la Ministerul de Finanțe, dar după mai multe discuții cu mai mulți experți se pare că balanța înclină invers. Este vorba de 10 lei pe lună, ceea ce mi se pare o bătaie de joc. Nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună, nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa.”.

Citește și: Dimineața Nebună: Mai mulți bărbați au furat hârtie igienică şi şerveţele de aproape 45.000 euro dintr-o fabrică din Dej- AUDIO

Despre acest subiect au discutat și matinalii Mișu și Cosmin în matinalul ”Dimineața Nebună. Cei care nu au fost pe frecvențe pot asculta întregul moment chiar aici.

Cum se acordă deducerea suplimentară 

Articolul 77 din Ordonanța de Urgență menționată mai sus se modifică astfel:

„(10) Deducerea personală suplimentară  se acordă astfel:

a)   15% din saariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Șegii nr. 287 din 2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104, alin. 2 din Legea nr. 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Citește și: Dimineața Nebună. Contabilă din Argeș, acuzată că și-a plătit ratele timp de șase ani din bugetul local

„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.”

„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”

 Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei
Părinții salariați primesc o deducere de impozit de 100 de lei