Stiri

Ce se întâmplă, de fapt, într-un an sabatic. Ce înseamnă acesta?

Ce se întâmplă, de fapt, într-un an sabatic. Ce înseamnă acesta?
[Sursa foto: Facebook ]
Anul sabatic este perioadă de pauză pe care o persoană şi-o acordă din diverse motive.

 În România, conceptul de an sabatic nu este foarte cunoscut. Dar în Statele Unite ale Americii de exemplu, anu sabatic reprezintă o perioadă liberă acordată angajatului, după al şaptelea an de muncă.

Ce se întâmplă într-un an sabatic

 De obicei, un an sabatic reprezintă o perioadă de concediu plătit sau neplătit, care i se acordă unui angajat, pentru a călători, pentru a-şi continua studiile sau pur şi simplu pentru a lua o pauză.

Perioada poate fi şi mai scurtă şi mai lungă de un an, în funcţie de motivul pentru care doreşti să iei o pauză.

 Denumirea de an sabatic a venit de la termenul "sabat", care reprezintă cea de-a şaptea zi a Creaţiei, destinată odihnei. Însă anul sabatic nu este caracterizat neapărat prin absenţa muncii, ci prin urmarea pasiunilor. De obicei, oamenii nu îşi iau un an sabatic pentru a nu face nimic, ci pentru a face exact ce le place sau pentru a-şi urma un vis. De exemplu, un avocat îşi poate lua un an sabatic pentru a-şi dedica viaţa unei cauza nobile, cum ar fi înscrierea ca voluntar într-un ONG. 

Ce se întâmplă, de fapt, într-un an sabatic. Ce înseamnă acesta?

 De obicei, oamenii doresc să îşi ia un an sabatic când se simt copleşiţi de munca zilnică şi când nu mai au timp de nimic altceva. Oamenii vor să se redescopere pe ei înşişi, să îşi dea mai bine seama ce îşi doresc de la viaţă şi ce scop au, iar când eşti încărcat cu sarcini de serviciu, iar stresul este prezent încontinuu, nu poţi face aceste lucruri.

Ce se întâmplă, de fapt, într-un an sabatic. Ce înseamnă acesta?

 De aceea, nu există o regulă clară pentru anul sabatic. Persoane de toate vârstele şi din toate categoriile sociale pot aspira la un an de pauză, pentru a călători, pentru a petrece mai mult timp cu familia, pentru a-şi descoperi o nouă vocaţie sau pentru a se pregăti pentru o carieră nouă. Sunt şi persoane care îşi iau un an sabatic pentru a gândi un plan de afaceri, pentru a scrie o carte sau pentru a se specializa într-un anumit domeniu. Un an de pauză sună foarte bine pentru oricine, doar că în România este foarte greu de aplicat acest concent dintr-un motiv foarte simplu, aspectul financiar. Doar persoanele cu economii puse deoparte se pot gândi să îşi ia un an de pauză, fără să aibă surse de venit.