Stiri

Care este durata maximă a concediului fără plată

Care este durata maximă a concediului fără plată
[Sursa foto: Facebook ]
Orice angajat are dreptul de a solicita către angajator un concediu fără plată.

 Aşa cum fiecare angajat beneficiază de concediu de odihnă sau de concediu medical, are dreptul şi la concediul fără plată. Deoarece nu este atât de des întâlnit acest tip de concediu, multe persoane nu ştiu cum pot beneficia de el şi care este durata maximă de acordare.

Pentru ce se acordă concediul fără plată şi care este durata maximă

 Articolul 153 din Codul Muncii spune că poţi solicita un concediu fără plată pentru a-ţi rezolva anumite probleme personale sau pentru a-ţi continua studiile.

Dacă doreşti să urmezi anumite cursuri de pregătire profesională care necesită mai mult timp, atunci poţi solicita o perioadă de concediu fără plată. 

 Înainte să faci acest demers, este bine de ştiut că pe lângă faptul că nu vei fi plătit în acea perioadă, concediile fără plată se scad din vechimea în muncă. Legislaţia prevede suspendarea contractului de muncă pentru acea perioadă. Excepţia este reprezentată însă de concediul fără plată care presupune pregătirea profesională.

Care este durata maximă a concediului fără plată

 După ce ai depus cererea de concediu fără plată, angajatorul are obligaţia de a suspenda contractul de muncă. Această suspendare va trebui înregistrată în revisal, iar contribuţiile către stat nu se vor mai achita pentru acea perioadă. Cu toate acestea, angajatorul nu are voie să angajeze o altă persoană pe poziţia ta, decât dacă perioada concediului fără plată depăşeşte 30 de zile.

 Legislaţia nu impune o limită anume pentru concediile fără plată. Durata se stabileşte de comun acord, între angajat şi angajator şi ar trebui specificată în contractul de muncă. Multe dintre companii au prestabilită durata concediului fără plată în contractul de muncă, aşa că înainte să soliciţi acest tip de concediu, verifică documentele. Odată ce tu şi angajatorul v-aţi pus de acord asupra duratei şi ai primit aprobarea, sarcinile de serviciu vor fi întrerupte. Poţi solicita întreruperea concediului fără plată în orice moment, printr-o cerere către angajator.