Stiri

Cum trebuie să arate o cerere de demisie ca la carte. MODEL FOTO

Cum trebuie să arate o cerere de demisie ca la carte. MODEL FOTO
Cerere demisie model: Dacă te-ai săturat de locul de muncă, eşti nevoit să ştii cum trebuie să arate o cerere de demisie, care să respecte Codul Muncii.

Vă prezentă un model de cerere de demisie. Oricine vrea să realizeze o reziliere unilaterală a contractului cu angajatorul, trebuie să înainteze o cerere de demisie. Sunt câteva condiţii însă, pentru ca actul să devină valabil şi să respecte Codul Muncii.

Aşa arată o cerere de demisie redactată ca la carte!

Articolul 81 din Codul Muncii spune că demisia este "actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz". 

De asemenea, salariatul are dreptul de a nu motiva decizia, în timp ce angajatorul este obligat să înregistreze demisia. În caz contrar, acesta este pasibil de a fi amendat.

 Termenul de preaviz poate varia în funcţie de contractul de muncă al fiecăruia, însă acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi mai mare de 40 de zile pentru cei cu funcţii de conducere.

Singura modalitate ca angajatul să demisioneze fără preaviz este daca angajatorul nu şi-a îndeplinit atribuţiile, conform contractului individual de muncă. În perioada de preaviz, angajatul este obligat să se prezinte la locul de muncă şi trebuie să fie plătit pentru acele zile în care şi-a îndeplinit îndatorirea. De asemenea, trebuie amintit faptul că în cazul în care angajatului îi rămân zile de concediu, angajatorul este obligat să îl remunereze conform contractului de muncă pentru acele zile. 

 Cererea de demisie trebuie să includă numele şi prenumele angajatului, adresa de domiciliu, seria şi numărul actului de identitate, codul numeric personal, data de la care se solicită rezilierea contractului individual de muncă. De asemenea, trebuie specificată perioada de preaviz, acolo unde este cazul. Demisia trebuie scrisă în mod obligatoriu, însă nu este obligat să prezinte actul personal. Acesta poate fi trimis şi prin email sau prin fax. Mai jos aveţi modelul pentru o cerere de demisie ca la carte.

Cum trebuie să arate o cerere de demisie ca la carte. MODEL FOTO
Cerere de demisie