Stiri

Care sunt, de fapt, diferențele dintre vegan și vegetarian

Care sunt, de fapt, diferențele dintre vegan și vegetarian
Dietele bazate pe plante sunt la mare căutare, iar ideea unui stil de viaţă sănătos pleacă în primul rând de la o alimentaţie corectă. Însă care este diferenţa dintre a fi vegan şi a fi vegetarian?

 Tot mai mulţi oameni din mediul urban au început în ultimii ani să adopte un stil de viaţă mai sănătos, din care să excludă carnea sau produsele care conţin chimicale. Produsele lactate au fost înlocuite de mulţi cu alimente bio, precum laptele de cocos sau cel de migdale, iar legumele au devenit piese de bază în alimentaţie. Experţii recomandată consumul de plante în proporţie mai mare faţă de consumul de carne, dar deja au renunţat foarte mulţi la produsele de origine animală.

Aceştia se împart în două categorii, vegetarieni şi vegani, dar care este diferenţa dintre cele două tipologii?

Care sunt, de fapt, diferențele dintre vegan și vegetarian

  Vegetarienii nu consumă deloc carne, fie că este vorba despre carne roşie, albă sau peşte. În schimb, unii dintre aceştia au în alimentaţie ouă, ceea ce îi face ovo-vegetarieni, alţii consumă doar lactate şi sunt denumiţi lacto-vegetarieni. Ovo-lacto-vegetarienii sunt persoanele care nu consumă deloc carne, dar pe lângă meniul bazat pe plante, folosesc şi ouă şi lactate. În comunitatea vegetarienilor există şi pescatarienii, care consumă şi peşte sau fructe de mare, însă acestea sunt singurele tipuri de carne folosite în acest tip de dietă.

Care sunt, de fapt, diferențele dintre vegan și vegetarian

  Pentru a deveni vegan este mult mai greu şi poate fi şi mult mai costisitor. Aceştia nu consumă niciun tip de produs de origine animală, plecând de la carne şi produse lactate, până la miere şi gelatină. Acest stil de viaţă nu presupune doar o dietă care să nu includă produse de origine animală, ci şi protecţia animalelor, nefolosind produse din blană, piele sau care să fi fost testate pe animale, ca de exemplu cosmeticele.

Care sunt, de fapt, diferențele dintre vegan și vegetarian

 Un asemenea stil de viaţă nu înseamnă neapărat că este mai sănătos. Unele vitamine şi substanţe care se regăsesc în produsele de origine animală sunt foarte importante pentru corp şi de aceea, înainte de a porni pe drumul unei diete vegane este bine să stai de vorbă cu un specialist în acest domeniu.