Stiri

Ce salariu are o asistentă medicală în România?

Ce salariu are o asistentă medicală în România?
Salariu asistentă medicală  [Sursa foto: PixaBay]
Salariile angajaților din domeniul Sănătății au crescut considerabil în ultima perioadă. Iată cât câștigă o asistentă medicală la stat, dar și în regim privat.

România are un deficit considerabil de personal medical în spitale pe măsură ce tot mai mulți tineri decid să plece din țară după terminarea studiilor. Toate spitalele  se confruntă cu această problemă, iar de mulți ani există posturi vacante. În ultima perioadă, cadrele medicale au fost cele mai solicitate, odată cu izbucnirea crizei sanitare, iar cum era de așteptata, salariile au crescut semnificativ. Ce salariu are o asistentă medicală în România?  

Ce salariu are o asistentă medicală în România?
Salariu asistentă medicală [Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Medicii de la Spitalul Județean Suceava o susțin pe șefa secției de Oncologie, care ar fi luat mită de la peste 60 de pacienți: „Au fost gesturi de recunoștință, nu șpagă”

Ce salariu are o asistentă medicală în România în unitățile medicale de stat? 

Salariul unei asistente medicale  diferă în funcție de vechime, de specialitatea în care activează, de orele muncite, dar și de turele speciale.

În unitățile medicale de stat din România, o asistentă medicală câștigă, în fiecare lună, între 4.150 și 5.197 lei. De asemenea, o asistentă medicală principală are între 4.752 și 5.412 lei. La aceste salarii, se adaugă indemnizația la hrană, sporul de vechime, sporul de toxicitate, plus diverse alte sporuri. 

Salariile angajaților din domeniul Sănătății s-au triplat în ultimii zece ani, în condițiile în care numărul acestora s-a mărit, față de anul 2011, cu 24%.

În prezent, un salariu care în anul 2011 era de 1.200 de lei, s-a majorat, ajungând la 4.100 de lei. 

Ce salariu are o asistentă medicală în România?
Salariu asistentă medicală [Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Un medic a fost condamnat după ce le-a cerut șpagă bolnavilor care urmau să se opereze pe cord

Ce salariu are o asistentă medicală în România în regim privat? 

Lucrurile stau mai bine în domeniul privat, iar angajații beneficiază de un salariu mult mai mare. Astfel că, un asistent la început de drum, care a terminat o școală postliceală, primește un salariu mediu net de 2.574 lei. Acest salariu poate crește semnificativ în funcție de turele de noapte, dar și de cele speciale. La finalul lunii, venitul angajaților ajunge să fie destul de mare, așa că tinerii optează de cele mai multe ori pentru un loc de muncă în domeniul privat. Adăugând și sporurile, un salariu în unitățile medicale de stat poate ajunge la 6.000 de lei lunar, în timp ce un un asistent medical care lucrează în regim privat poate primi  chiar și 8000 de lei. 

„Un asistent medical, poate câştiga în spitalele de stat 3.500 de lei pe lună şi poate ajunge până la 6.000 de lei net. În sectorul privat, pot câştiga între 2.000 de lei şi 8.000 de lei net.” a declarat Fady Chreih, CEO-ul reţelei private de sănătate Regina Maria.