Stiri

Vinietă Bulgaria 2023: Cât costă în acest an taxa de drum?

Vinietă Bulgaria 2023: Cât costă în acest an taxa de drum?
Vinietă Bulgaria 2023 [Sursa foto: pexels/ ollpass.bg]
Prețurile pentru taxa rutieră din Bulgaria se reduc cu 10%. Iată cât trebuie să plătești pentru o zi, șapte zile sau pentru o lună.

Pentru cei care își pregătesc din timp vacanța în Bulgaria sau urmează să tranziteze rețeaua de drumuri pentru a merge în Grecia cu mașina, trebuie să știe că prețurile taxei rutiere, cunoscute în mod obișnuit sub numele de „vignete”, vor fi reduse cu aproape 10% începând cu 1 ianuarie 2023. Iată cât trebuie să plătești pentru o zi, șapte zile sau pentru o lună, în funcție de cât timp decideți să petreceți în țara vecină. 

Vinietă Bulgaria 2023: Cât costă în acest an taxa de drum?
Vinietă Bulgaria 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Drumuri închise din cauza poleiului. Ce a transmis Centrul Infotrafic

Cât costă în 2023 vinieta pentru Bulgaria?

Agenția pentru Infrastructură Rutieră a anunțat că prețurile pentru taxa rutieră se reduc cu 10%, începând cu 1 ianuarie 2023. Pentru cei care au cumpărat viniete în luna decembrie a anului 2022, acestea vor fi valabile în 2023 și vor fi vândute la prețurile actuale. 

Prețurile taxei rutiere actuale sunt de 97 de leva (243 de lei) pentru o vigneta anuală, 54 de leva (153 de lei) pentru una trimestrială, 30 de leva (75 de lei) pentru una lunară, 15 leva (37 de lei) pentru una săptămânală și pentru o „vigneta de weekend” 10 leva, ceea ce înseamnă aproximativ 26 de lei.

Până în luna noiembrie 2022, Agenția pentru Infrastructură rutieră a transmis că aproape 511 milioane de leva au fost încasate din taxe de drum, aproximativ 268 de leva din vignetele electronice și 243 de milioane de leva din alte taxe de drum.

Potrivit estimărilor, încasările statului bulgar din taxe și tarife pentru utilizarea rețelei de drumuri vor fi, anul viitor, de circa 800 milioane de leva, majoritatea din taxarea vehiculelor cu o masă de peste 3,5 tone.

Vinietă Bulgaria 2023: Cât costă în acest an taxa de drum?
Vinietă Bulgaria 2023[Sursa foto: tollpass.bg]

Citește și: Atenționare MAE de călătorie în Bulgaria. Autoritățile avertizează că se vor forma cozi la graniță

De unde poți cumpăra vinieta pentru Bulgaria în 2023? 

Vignetele electronice pot fi cumpărate de pe site-ul www.bgtoll.bg, de la ghișeele și terminalele de autoservire din punctele de vânzare, de la ghișeele de la principalele puncte de control la frontieră, precum și de la cele 27 de birouri regionale ale administrației rutiere din Bulgaria. De asemenea, vinietele electronice pot fi cumpărate prin intermediul site-urilor www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg.

Cei care își vor achiziționa vinieta în format electronic, trebuie să fie foarte atenți la introducerea datelor înainte de a confirma în final plata taxei de trecere. Chiar dacă o fac personal sau cu ajutorul unui angajat, proprietarul răspunde de corectitudinea informațiilor privind numărul vehiculului, categoria acestuia și perioada de valabilitate a vinietei. Agenția pentru Infrastructură Rutieră a precizat că în cazul în care informațiile sunt incorecte, se consideră că vinieta nu a fost cumpărată. Posesorii unor autovehicule cu o greutate de până la 3,5 tone vor plăti taxe nu numai pentru autostrăzile și drumurile expres, ci și majoritatea drumurilor de clasă inferioară. 

Vinietă Bulgaria 2023: Cât costă în acest an taxa de drum?
Vinietă Bulgaria 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Amenzi uriașe pentru șoferii care au iconițe sau cruciulițe în parbriz

Taxe pentru poduri și feriboturi care traversează Dunărea

La granița dintre Bulgaria și România, există poduri cu taxă și feriboturi care traversează Dunărea în mai multe locuri. Pentru vehiculele cu o greutate totală mai mare de 3,5 t este proiectat sistemul BG Toll pentru plata taxei de drum. Așadar, prețurile taxelor de trecere sunt următoarele: 

  • pod Calafat – Vidin (RO/BG) 6 euro;
  • pod  Giurgiu – Ruse (RO/BG) 3 euro.