Stiri

Austria anunță că renunță la votul său contra României: „Nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen”. Ce condiție trebuie îndeplinită

Austria anunță că renunță la votul său contra României
Austria anunță că renunță la votul său contra României
Ministrul Alexander Schallenberg a declarat că nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen, dacă România îndeplinește o condiție. Iată despre ce este vorba.

România așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, iar în urmă cu o săptămână Austria a reușit să blocheze o decizie favorabilă în Consiliul JAI, întrucât aderarea la Schengen necesită unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Austria anunță că renunță la votul său contra României
Austria anunță că renunță la votul său contra României[Sursa foto: PixaBay]

Răsturnare de situație privind aderarea României la Schengen.

Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg dă asigurări că „nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen", dacă se vor lua măsuri, astfel încât în următoarele luni ţara sa să constate o

scădere a numărului solicitanţilor de azil.

Citește și: Eurovision România 2023. Cine sunt finaliştii Selecţiei Naţionale

„Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment", a spus Alexander Schallenberg într-un interviu pentru agenţia austriacă de presă APA.

Alexander Schallenberg
Alexander Schallenberg

De asemenea, Alexander Schallenberg nu consideră că țara sa este izolată de restul statelor membre UE din cauza veto-ului împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen şi susţine că sprijină decizia guvernului federal. 

„Este un proces normal de discuții", a spus el, adăugând că, dacă Austria, ca țară "în mijlocul continentului", are cel mai mare număr de cereri de azil din Europa, "atunci ceva nu este în regulă". La urma urmei, Austria este "înconjurată de state UE și state Schengen, cu excepția Elveției și Liechtenstein", a spus el.  Dacă țara este atât de afectată de cererile de azil, "este legitim când spunem că avem nevoie de sprijin", a mai adăugat Alexander Schallenberg

 Alexander Schallenberg
 Alexander Schallenberg

Șeful diplomației austriece este convins că discuţiile din cadrul Consiliului European au condus la o „conştientizare mai puternică” a problemelor pe care le-a ridicat. Mai mult, Alexander Schallenberg a calificat drept „un nonsens total” informaţiile apărute în presă potrivit cărora problema ar fi fost ridicată de politicienii ÖVP doar din motive de politică internă.

Citește și: Robbie Williams şi Sam Smith vin la București în 2023, în cadrul primei ediții a festivalului Summer in the City

„Nu vrem să fim lăsaţi singuri cu această problemă… Vorbim despre trafic de fiinţe umane şi de abuzul unui sistem care este conceput pentru a oferi protecţie persoanelor care au cu adevărat nevoie de ea. Cu toate acestea, marea majoritate a persoanelor care vin sunt tunisieni, indieni, pakistanezi, egipteni și cei mai mulţi dintre ei nu au nicio perspectivă de azil, dar reprezintă o povară pentru sistem. În acelaşi timp, este nevoie şi de posibilitatea unei migraţii economice reglementate”, a mai transmis oficialul austriac.