Stiri

Atenție! O nouă metodă de înșelătorie îi vizează pe utilizatorii Instagram. Aceste persoane vor rămâne fără cont și date personale

Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont
Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont [Sursa foto: PixaBay]
Utilizatorii pot rămâne fără contul de Instagram sau, mai grav, fără datele personale. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra profilul?

O nouă înșelătorie a apărut în mediul online. După metoda SMS-ul, acum atacatorii se folosesc de concursurile false, prin care utilizatorii de Instagram primesc link-uri dubioase, iar dacă acestea sunt accesate pot rămâne fără contul de pe rețeaua de socializare sau fără datele personale.

Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont
Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont[Sursa foto: PixaBay]

Cum acționează hoții?

Luăm drept exemplu un mesaj de acest tip pe care din ce în ce mai mulți români au început să îl primească pe Instagram, care sună așa: „ Am nevoie de ajutorul tău, sunt într-un concurs, poți vota pentru mine? ”.

Iniţial, pentru că mesajul vine de la o persoană aflată în lista de prieteni a celor păgubiți, cei din urmă nu pun la îndoială veridicitatea mesajului și nu se gândesc să-l verifice.  

Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont
Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Instagram a lansat în România o modalitate de verificare a vârstei utilizatorilor pe platformă

Astfel că, majoritatea celor păgubiți aleg să-și ajute prietenii virtuali fără să pună prea multe întrebări.

Apoi, este trimis și cel de-al doilea mesaj în care formula de adresare se schimbă: „ Vă trimit link-ul de vot, tot ce trebuie să faceți este să-l copiați și să-l trimiteți ca să pot aproba logarea pentru vot ”. În acest moment, cei care accesează link-ul trimis în mesaj vor fi redirecționați spre o pagină fantomă unde le sunt sustrase informațile cu caracter personal de pe contul de Instagram.

Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra profilul

Specialiștii avertizează că aceste atacuri pot duce inclusiv la preluarea controlului total asupra dispozitivului pe care îl utilizăm. Şi mai grav, în urmă atacului cibernetic, utilizatorii pot rămâne fără datele personale.  Noile atacuri cibernetice vizează printr-un singur link 100.000 de conturi odată și este suficient ca doar 1% dintre utilizatori să dea click ca hackerii să-și atingă scopul.

Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont
Utilizatorii Instagram pot rămâne fără cont[Sursa foto: PixaBay]

„Luăm drept exemplu un mesaj de acest tip pe care l-am primit pe Instagram, care sună așa: „Am nevoie de ajutorul tău, sunt într-un concurs, poți vota pentru mine?” Iniţial nu am pus la îndoială verificitatea mesajului, pentru că numele şi pozele erau ale unei persoane pe care o cunosc. Aşa că am zis că o ajut.  Am primit instant al doilea mesaj în care formula de adresare s-a schimbat: „Vă trimit link-ul de vot, tot ce trebuie să faceți este să-l copiați și să-l trimiteți ca să pot aproba logarea pentru vot””, potrivit Elena Predoiu.

Citește și: Instagram, schimbări majore pentru utilizatori. Aplicația renunță la o funcție importantă

Astfel, pentru a-ți păstra profilul de Instagram și a-ți apăra datele personale trebuie doar să te ferești de link-urile generate de hackeri!