• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

VIDEO Imagini şocante! Proprietarul calului Falko, filmat cum își batjocorește fără milă animalul: "Ce mândrie perfidă să ai? Pentru bani și pentru niște filmări așa sunt animalele tratate"

calul falko
Falko a murit de epuizare după ce a fost forțat să tragă un buștean extrem de greu la un concurs [Sursa foto: captură YouTube / Facebook, colaj Radio Impuls]
Falko a fost împins, obligat și forțat să tragă până la ultima suflare. Proprietarul animalului, filmat în timp ce își umilește calul.

Falko a murit în timpul unui concurs desfășurat la Cormaia, în județul Bistrița-Năsăud. Animalul, evaluat la peste 20.000 de euro, era pus de stăpânul său să participe regulat la astfel de concursuri. Cu o zi înainte, a câștigat un concurs similar, de tras bușteni foarte grei la dublu, la Gilău, în județul Cluj. Un buștean folosit la aceste concursuri poate cântări până la 2 tone, în timp ce greutatea unui cal este, în general, de 500-600 de kilograme.

Pe cale de consecință, un cal trage, în medie, de patru ori greutatea sa, în condiții adesea improprii, fără pauze suficiente pentru recuperarea fizică. Concursurile de tracțiune nu sunt doar periculoase, ci profund traumatizante pentru animale, iar în spatele acestor competiții stau antrenamente brutale, în care animalul este învățat nu prin încurajare, ci prin frică. Într-un filmuleț postat pe Facebook se poate observa cum Jozef, proprietarul lui Falko, își batjocorește calul. Acesta se agață cu mâinile de coada animalului, se suie cu picioarele pe regiunile calcaneane ale calului și mimează un act sexual.

Calul Falko era obosit, respira greu și arăta semne de disconfort. Cu toate acestea, a fost adus la concursul de la Cormaia

Organizatorii spun că presiunea de a aduce bușteni suficient de grei a venit chiar din partea concurenților, care au refuzat să participe dacă sarcina nu era „provocatoare” pentru caii lor: „Sunt animalele lor, nu le putem impune ce și cât să tragă.

Noi aducem lemne, ei decid. (...)După ce Falko s-a prăbușit la pământ, la eveniment nu era niciun medic veterinar care să intervină. Proprietarul a plătit 500 de euro pentru ridicarea cadavrului calului. Au venit de la Poliția Animalelor și i-au luat declarație la om. Cine și-ar fi dorit să se întâmple asta?”, a declarat Virgil Bulzan din Cormaia.

„Era vorba să tragă un buștean foarte greu. Unii au estimat că avea vreo trei tone, în timp ce calul avea o tonă așa.

Mulți cai nu au reușit să miște de pe loc acel buștean. Era vorba de două minute. Cel care parcurgea cea mai mare distanță cu acel buștean timp de două minute, era declarat câștigător. De departe a câștigat Falko. Nu a fost, însă, de ajuns că două minute a făcut niște eforturi imense, spre deliciu celor peste 2000 de spectatori și spre fala proprietarului, l-au mai forțat 10 minute să mai tragă bușteanul până la linia de sosire, deși asta o făcea un utilaj de obicei. După care l-au dezlegat și au venit să facă parada roată pe la mulțime, în aplauze, poze și filmulețe. Când au ajuns în dreptul meu la 10 metri, a căzut Falko. Am știut că moare. Și am plecat de acolo .”, a declarat fostul primar al comunei Feldru, martor la competiție pentru Fanatik.

calul falko
Falko a murit de epuizare după ce a fost forțat să tragă un buștean extrem de greu la un concurs[Sursa foto: captură YouTube ]

Concursul la care a participat calul Falko nu reprezintă altceva decât o formă de abuz, ascunsă sub așa-zisa „tradiție”

„Aceste competiții trebuie interzise urgent. Concursurile de tracțiune implică un efort muscular extrem de intens, pe termen scurt, care solicită la maximum sistemul cardiovascular, respirator și locomotor al calului. În astfel de condiții, există un risc crescut de suprasolicitare musculară, hipoxie, hipertermie, colaps cardiovascular sau rupturi musculare și tendinoase. Pe lângă componenta fizică, stresul psihic este semnificativ. Zgomotele puternice, aglomerația, separarea de ceilalți cai sau de îngrijitor pot duce la creșteri ale cortizolului, ceea ce influențează negativ funcționarea organelor interne și capacitatea de efort. De asemenea, lipsa unor pauze adecvate sau a hidratării corecte poate amplifica efectele negative.", a declarat medicul veterinar Alina Stan pentru petscats.ro.

Citește și: VIDEO "Sufla greu, dădea cu piciorul și îngenunchea". Falko a ieşit campion cu preţul vieţii sale! Martorii, noi detalii revoltătoare despre tragedia din Bistrița-Năsăud. E inadmisibil ce a putut să facă proprietarul calului după încheierea probei

Falko a fost vândut unei fete din România și a fost răscumpărat de proprietarul său

După participarea la concursul din România, Falko fusese vândut temporar unei tinere. Negocierea a fost înregistrată VIDEO și publicată ulterior pe rețelele sociale. Fata a plătit 12.000 de euro pentru cal, însă la scurt timp, Josef Jurko a dorit să-l răscumpere: „Fata i-a dat 12.000. Doar trei zile l-a lăsat la fată. A rugat-o frumos să îi dea calul înapoi. A zis către fată că o roagă să îi dea calul înapoi că nu a dormit deloc trei nopți. Fata a acceptat și i-a dat banii înapoi. Omul nu s-a putut despărți de el. I-a fost foarte greu. A zis și el către noi de atâtea ori: «Am mai avut cai, dar nu am putut comunica așa cu ei». A zis că ăsta e om, nu e cal. A fost cuminte de tot. Bătrânul l-a îngrijit. Ați văzut cum arăta calul. Dacă era bătrânul un golan nu arăta calul în felul ăla. Omul ăsta a vrut să nu cadă un păr de pe cal. Dar, în schimb, calul lucra la pădure. Nimeni altcineva nu lucra cu calul ”, a mai declarat Virgil Bulza pentru Libertatea.

Oamenii care au văzut imaginile cu Falko sunt șocați și cer interzicerea acestor concursuri

„E ultima dată în viața mea când particip la un concurs unde omul chinuie animalul. JUR”, a scris Ștefan Sângeorzan, ​fostul primar al comunei Feldru.

Ce mândrie perfidă îl împinge să-și sacrifice căluțul doar cu scopul de a-și hrăni ego-ul?” „E prostie omenească! Cat a lemnu’! Noi nu ne merităm animalele! Ne-am prostit ca nație! Jur!; „Falko, un exemplar superb în valoare de 20.000€, nu știa că omul e cel mai periculos animal și a avut încredere în el. În 2025, pentru bani și pentru niște filmări așa sunt animalele tratate în România. Un concurs organizat pentru cretini!", sunt o parte din reacțiile internauților.

Citește și: VIDEO "Monstru" cu chip de om. Un bărbat din Iași folosește o pisică pentru a testa agresivitatea câinilor

Mai multe asociații care se ocupă de salvarea animalelor au reacționat vehement: „Cu durere, revoltă și un profund sentiment de nedreptate, Asociatia Megafauna condamnă moartea calului Falko, survenită în urma unui concurs de tracțiune organizat în județul Bistrița-Năsăud. Falko nu a căzut din senin. A fost împins, forțat, obligat să tragă până la ultima suflare. Câștigase cu o zi înainte un alt concurs la Gilău și fusese deja exploatat în weekendul anterior. Trupul său, epuizat, a cedat. Această tragedie nu este un accident. Este consecința directă a unui sistem care glorifică suferința sub pretextul tradiției. Este clar: aceste concursuri sunt o formă de abuz. Iar abuzul nu poate fi tolerat sub nicio formă – nici legal, nici moral, nici cultural. Ele trebuie să înceteze imediat”.

Falko
Falko a murit la scurt timp după ce a câștigat o competiție de tracțiune cu bușteni.[Sursa foto: captură YouTube ]

 

Procurorii au deschis dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a anunţat, marţi, că pe rolul său a fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări ”in rem” pentru uciderea animalelor cu intenţie fără drept, prevăzută de art. 25 alin 3 lit. a din Legea nr. 205/2004, şi schingiuirea animalelor, prevăzută de art. 25 alin. 3 lit. b din Legea nr. 205/2004, informează news.ro. Iniţial, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud – Biroul pentru Protecţia Animalelor s-au sesizat din oficiu pentru uciderea animalelor cu intenţie fără drept, fiind ulterior extinsă urmărirea penală pentru schingiuirea animalelor.

”În fapt, s-a reţinut că, în data de 25.05.2025, în cadrul unui festival regional din oraşul Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost organizat un concurs de tracţiune care a presupus tragererea unui buştean de mari dimensiuni de echipaje formate din câte două cabaline. Unul din exemplarele cabaline care a participat la concurs a decedat după finalizarea probei”, a arătat Parchetul.