Stiri

Ultima poză cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație! Care este prețul de pornire al fotografiei

Ultima poză cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație!
Ultima poză cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație!
Ultima fotografie cu Mihai Eminescu, care a fost realizată de fotograful Jean Bielig în 1887, va fi pusă în vânzare marţi. Iată cum arată ultima poză a poetului român!

În urmă cu câteva secole, fotografiile reprezentau o raritate. Astăzi, apariția unor astfel de exemplare reprezintă accesul către fragmente de istorie. Ultima dintre pozele cunoscute și certificate ale marelui poet urmează să fie scoasă la licitație marți, 19 iulie, de către casa Artmark. Este vorba despre o piesă rară, de colecție, care deschide noi perspective asupra istoriei. În ultimul său tablou, Mihai Eminescu avea 37 de ani. Prețul de pornire la licitație va fi de la 800 de euro.

Așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, se va accepta oferta cea mai convenabilă dintre cei interesați de ilustrație. 

Citeste si: 15 ianuarie 2021! 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Ultima poză cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație!
Ultima poză cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație!

„Între fotografia de la Iaşi, din 1884, când avea 34 de ani (studioul Nestor Heck), şi cea din 1887 (studioul Jean Bieling, Botoşani) e o distanţă de trei ani, dar transformarea chipului lui Eminescu arată, parcă, o trecere a timpului pe trei decenii. Poetul este acum (în 1887, la 37 de ani) în perioada de instalare totală a bolii psihice, decăderea fizică e vizibilă, iar celebra privire tăioasă şi penetrantă e deja amintire; ochii privesc golul interior, ca şi pe cel din afara propriei fiinţe, o deşertăciune a existenţei prinsă cu atâta profunzime în opera sa”, scrie muzeograf Liviu Apetroaie din cadrul Muzeului „Mihai Eminescu” într-un articol care însoţeşte ultima fotografie a poetului postată pe site-ul  Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Fotografia este a patra şi ultima făcută în atelierul lui Jean Bieling în noiembrie 1887, la Botoşani şi a fost, în acea perioadă, cea mai răspândită, mai ales după moartea poetului din 15 iunie 1889.

Citeste si: 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Cele mai frumoase poezii scrise de poetul naţional

„Fotografia s-a făcut la insistenţele surorii sale, Aglaia, venită de la Cernăuţi la Botoşani, unde se afla şi Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care, şi ea suferindă, se străduia să-i poarte de grijă fratelui drag. Portretul a fost cerut cu insistenţă şi de prietena familiei, Cornelia Emilian, din Iaşi, susţinătoare materială a poetului şi a Henriettei, în ultima parte a vieţii lor”, precizează Liviu Apetroaie.

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

O apariţie inedită este şi fotografia care o ilustrează pe Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara.

La licitație va fi prezentă și o fotografie cu Regina Maria, alături de fiica sa, Principesa  Mărioara. A fost realizată în 1907 la Cotroceni și poartă semnătura olografă a reginei. Prețul de pornire este de la 500 de euro.

Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara.
Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara.