Stiri

Dimineața Nebună. Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. Ce planuri are Elon Musk cu acest proiect? Audio

Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. Ce planuri are Elon Musk cu acest proiect?
Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată [Sursa foto: Forbes]
Nava spațială uriașă și strălucitoare este proiectată pentru a transporta astronauții NASA pe Lună, precum și visele companiei spațiale a lui Elon Musk.

NASA vrea să-l folosească pentru a ateriza astronauții americani pe Lună. Pentagonul vrea să-l folosească pentru a transporta mărfuri militare în jurul lumii în câteva minute. Astronomii, companiile de satelit și aspiranții turiști spațiali analizează potențialul său de a reduce drastic costul ajungerii în spațiu. Elon Musk spune că este „Sfântul Graal al tehnologiei spațiale” și îl consideră crucial pentru scopul său final de a coloniza Marte. Se numește Starship, iar pentru SpaceX, compania spațială privată a lui Musk, este viitorul.

Succesul sau eșecul acestuia poate determina dacă compania își realizează visele. 

Citeste si: Ce planuri are Elon Musk după ce a cumpărat Twitter?

Ce este Starship?! 

Din 2010, SpaceX zboară Falcon 9, o rachetă cu un amplificator reutilizabil care a devenit unul dintre cele mai dominante vehicule de lansare în zborurile spațiale globale. Starship este următoarea generație, concepută ca un sistem de rachete gigantic și complet reutilizabil, care ar putea costa mai puțin și ar putea zbura mai des.

Din 2019, racheta a apărut în mod constant ca o santinelă argintie din oțel inoxidabil care reflectă lumina soarelui unui loc de lansare din sudul Texasului de-a lungul Golfului Mexic. Testarea prototipurilor Starship a dus la eșecuri de foc care au condus la un zbor și aterizare de succes în mai 2021. După o serie de anunțuri premature urmate de întârzieri, domnul Musk spune că 2022 este anul în care Starship va ajunge pe orbită pentru prima dată. Dar
multe obstacole rămân de depășit.

Starship, cea mai puternică rachetă construită
Starship, cea mai puternică rachetă construită

Citeste si: Elon Musk va cumpăra Twitter. Primele declarații ale miliardarului: „Sper ca și cei mai mari critici ai mei să rămână pe Twitter”

Când este complet stivuită, Starship este mai înaltă decât Statuia Libertății, la aproape 400 de metri. De asemenea, este mai înalt decât Saturn 5, racheta care a trimis astronauții americani pe Lună în timpul programului Apollo al NASA.

Musk a spus că nava este proiectată să fie de aproximativ două ori mai puternică decât Saturn 5. Nava are un diametru mai larg decât alte nave spațiale orbitale- 30 de metri- care este menită să facă posibilă transportul unor cantități mari de marfă sau poate mulți oameni.

Despre acest subiect au vorbit și Mishu și Cosmin în matinalul Dimineața Nebună

Când va merge Starship în spațiu?

SpaceX a lansat cinci prototipuri   ale secțiunii superioare a navei la o altitudine de aproximativ șase mile. Doar prototipul final a blocat cu succes o aterizare; predecesorii săi au explodat fie la sol, fie în zbor.

Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. Ce planuri are Elon Musk cu acest proiect?
Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată[Sursa foto: Forbes]

Însă următorul capitol din cronologia navei, care ajunge pe orbită, a început mai lent. Pentru a ajunge în spațiu, SpaceX trebuie să-și lanseze amplificatorul Super Heavy. Acesta urmează să fie alimentat de zeci de motoare de rachetă Raptor- cu mult mai mult decât cele trei motoare zburate anterior pe prototipurile Starship anterioare.