Stiri

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi. Ce e bine să faci astăzi

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi. Ce e bine să faci astăzi
[Sursa foto: Facebook ]
Astăzi se prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Domnului. Iată ce tradiţii şi obiceiuri există pentru această zi.

 Schimbarea la Faţă a Domnului se sărbătoreşte pe 6 august, atât de creştini ortodocşi, cât şi de catolici. Pentru această sărbătoare există o serie de tradiţii şi obiceiuri, care se mai păstrează şi în zilele noastre în unele locuri, mai ales în zonele rurale.

Tradiţii şi obiceiuri pentru Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi. Ce e bine să faci astăzi

 Schimbarea la Faţă a Domnului este descrisă în mai multe scrieri şi în toate, Iisus este văzut de apostolii săi într-o lumină puternică, pe muntele Tabor: "S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui

s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; daca voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una. Vorbind el incă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultaţi-L". Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți." (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36). 

 În unele sate din România încă se păstrează o serie de tradiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare. Se spune despre cei care nu prăznuiesc această sărbătoare că vor fi uscaţi şi gălbejiţi, precum florile care încep să se veştejească, iar cine va spăla în această zi de sărbătoare se va umple de păduchi şi de ploşniţe. Femeile însărcinate care vor prăznui această zi vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi, iar fetelor li se recomandă să nu se spele în această zi, pentru că altfel nu le va mai creşte părul.

 Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului. Nu este bine să te cerţi sau să fii certat în ziua Schimbării la Faţă, pentru că aşa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. De asemenea, în această zi se sfinţesc grădinile şi recoltele, iar oamenii vor duce la biserică din roadele pe care le au. Acestea vor fi sfinţite şi împărţite celor sărmani.