Stiri

Superstiții de Rusalii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

Superstiții de Rusalii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă
[Sursa foto: Facebook ]
Rusaliile, la fel ca alte sărbători, atrage după sine diverse superstiţii şi obiceiuri.

 Rusaliile sunt sărbătorite întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşte. Această sărbătoare încheie ciclul pascal, care începe cu Paştele şi continuă cu Înălţarea. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Potrivit scrierilor evreieşti, acest eveniment a avut loc în a 50-a zi după Învierea lui Isus. De aceea, sărbătoarea de Rusalii se mai numeşte şi Cincizecime.

Ce superstiţii există de Rusalii

 Există foarte multe superstiţii asociate cu sărbătorile religioase, mai ales în România. Una dintre ele spune că nu este bine să speli sau să munceşti de Rusalii, pentru a nu avea ghinion şi parte de lucruri rele tot anul. O altă datină spune că nu este bine să te plimbi prin vie sau prin locuri pustii de Rusalii, deoarece te poţi întâlni cu spiritele rele.

 Poate că cea mai comună tradiţie în ţara noastră când vorbim despre Rusalii este sfinţirea ramurilor de tei sau de nuc. După ce vor fi sfinţite, acestea vor fi duse acasă de către credincioşi şi aşezate lângă icoane, pentru a feri casa de duhurile rele şi pentru a-i feri pe locuitorii casei de boală şi de ghinioane. Despre tei chiar se crede că are puterea de a feri gospodăriile de grindină şi de duhurile rele.

Superstiții de Rusalii. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă

  În Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania și sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului, pentru roade sănătoase şi îmbelşugate. Se ung ușile cu usturoi pentru ca așa casa va fi păzita de rele si ghinion tot restul anului.

 În alte zone din ţară se obişnuieşte spălatul picioarelor cu pelin, pentru a aduce sănătate şi a feri enoriaşii de spiritele rele. În Oltenia, colindătorii merg pe la casele oamenilor pentru a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.