Stiri

Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Ce sărbătoresc toți românii în ziua de 6 august

Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Ce sărbătoresc toți românii în ziua de 6 august
[Sursa foto: Facebook ]
Mâine are loc o mare sărbătoare religioasă. Toţi credincioşii prăznuiesc această sărbătoare pe 6 august.

 În fiecare an, pe data de 6 august, credincioşii prăznuiesc marea sărbătoare Schimbarea la Faţă a Domnului. În popor, acestei sărbători i se mai spune şi Probojenia.

Ce înseamnă Schimbarea la Faţă a Domnului şi de ce se sărbătoreşte pe 6 august

 Schimbarea la Faţă este un eveniment descris în evangheliile sinoptice, în care Iisus a fost văzut de apostolii săi într-o lumină, pe muntele Tabor.

"S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; daca voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una. Vorbind el incă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultaţi-L". Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți." (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36). 

Mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Ce sărbătoresc toți românii în ziua de 6 august

  Această minune a fost săvârşită cu câteva zile înainte de Patimile Mântuitorului, pentru a întări credinţa apostolilor. Este, de asemenea, considerată cea mai mare minune înfăptuită de Iisus, de către marele teolog şi filosof Toma de Aquino,  în sensul că aceasta completează harul botezului și arată celor credincioși perfecțiunea vieții în Împărăția lui Dumnezeu. Sărbătoarea a fost generalizată încă din secolul al VIII-lea.

 Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătorită atât de creştinii ortodocşi, cât şi de cei catolici, în data de 6 august.