Stiri

Schimbare importantă în învățământul din România! Noul an școlar vine cu transformări istorice: „Va dispărea cu totul.”

Schimbare importantă în învățământul din România
Schimbare importantă în învățământul din România
O schimbare importantă va avea loc în învățământul din România începând din toamnă. Uite despre ce este vorba!

În urma schimbării structurii anului școlar din toamna anului școlar 2022, în 5 module de învățare în loc de semestre, ministerul Educației a venit cu mai multe propuneri. Una dintre ele este legată de introducerea catalogului electronic. Astfel, din septembrie 2022, şcolile care doresc pot să folosească  catalogul electronic, dar un catalog clasic trebuie să fie tipărit şi arhivat obligatoriu la finalul anului. 

„În viitor, catalogul fizic va dispărea cu totul.

Asta se urmăreşte. Ministerul Educaţiei a lansat o pilotare şi pentru anul şcolar 2022-2023, astfel încât unităţile de învăţământ, atât de stat cât şi cele patriculare, pot consemna situaţia şcolară a elevilor doar în format electronic, dar cu condiţia înscrierii în reţeaua de unităţi pilot ce va fi aprobată prin ordinul ministrului pe data de 1 septembrie. Aceste unităţi nu mai au obligaţia de utiliza în paralel şi catalogul tipărit, iar formularele electronice vor fi tipărite doar la finalul anului şcolar”,  a spus Aura Danielescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Timiş.

Cum funcțonează catalogul electronic

Acest catalog electronic funcţionează printr-o aplicaţie, ce poate fi descărcată pe desktop, pe tabletă şi telefon mobil. În cadrul catalogului electronic, profesorul poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele și poate calcula mediile. Mai mult, profesorul poate să facă şi comentarii sau să explice de ce a dat o notă, iar părinţii şi elevii pot intra cu o parolă pentru a vedea rezultatele. Doar 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei în 2020, au putut trece notele în catalogul electronic.

Citeste si: Rezultate Repartizare Licee 2022: Când se publică rezultatele pentru admiterea la liceu 2022 pe Edu.ro?

„Unităţile care vor face parte din această reţea de şcoli pilot, trebuie să aibă contractele semnate cu furnizorii, să aibă programele şi serviciile de catalog electronic, asigurând o siguranţă a datelor cu caracter personal. Unităţilor de stat din programul pilot le este interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau de către reprezentanţii legali ai acestora. Banii pot veni de la autorităţi locale, din proiecte cu finanţări extrene, din sponsorizări sau donaţii ”, a mai spus Aura Danielescu.

Schimbare importantă în învățământul din România
Schimbare importantă în învățământul din România

Deocamdată nu este obligatoriu, dar până pe 16 august, şcolile care vor să treacă la catalogul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, pot depune cererile la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Acesta este un prim pas spre eliminarea catalogului clasic, nelipsit până acum în învățământul românesc.

Catalogul electronic, vital pentru digitalizarea sistemului de învăţământ

La sfârşitul anului trecut, ministrul Sorin Cîmpeanu spunea că acest proiect este un semnal de alarmă pentru capacitatea administrativă de a implementa proiectele din PNRR.

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu

Citeste si: Topul celor mai bune licee din Bucureşti în 2022

„Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Sorin Cîmpeanu.