Stiri

Schimbare importantă în Codul Rutier 2022! Șoferii care încalcă legea pot ajunge după gratii

Schimbare importantă în Codul Rutier 2022
Schimbare importantă în Codul Rutier 2022
Amenzi de până la 4.500 de lei și închisoare pentru șoferii care nu respectă această măsură. Uite despre ce este vorba!

Potrivit reglementărilor noului Cod Rutier, şoferii care nu sunt atenţi în momentul în care traversează o cale ferată, chiar dacă nu mai este funcţională, riscă amenzi de până la 4.500 de lei, și asta nu e tot. Pot chiar să ajungă în spatele gratiilor. Astfel că, noile reglementări care au intrat în vigoare chiar de la începutul anului aduc schimbări importante pentru şoferii care circulă pe drumurile din România. 

Amenzi de 4.500 de lei și pedeapsa cu înschisoarea pentru șoferi
Amenzi de 4.500 de lei și pedeapsa cu înschisoarea pentru șoferi

Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel

În cazul în care conducătorii auto traversează linia căii ferate prin pasajul de nivel, riscă o amendă între 3000-3750 de lei  sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 30 la 40 de ore. Tot în această situație conducătorul auto riscă să fie arestat contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an.

Citeste si: Șoferii români au parte de o nouă modificare în Codul Rutier! Amenzi și suspendarea permisului pentru cei care nu țin cont de marcajul ”Bike box”

Măsura a fost luată în situația în care în ţara noastră sunt o mulțime de căi ferate dezafectate, care deserveau vechile fabrici comuniste, dar pe care nimeni nu le-a demontat. Acestea, chiar dacă nu mai sunt funcționale, sunt considerate căi ferate, așa că te poți trezi oricând sancționat.

Amenzi de 4.500 de lei și pedeapsa cu înschisoarea pentru șoferi
Schimbare importantă în Codul Rutier 2022

Pentru ce mai pot fi sancționați șoferii

De asemenea, şoferii vor fi sancționați aspru pentru nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere şi de sens obligatoriu, a indicatoarelor de informare privind direcţia permisă de deplasare, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulaţie, dreptului privind delimitarea benzilor de circulaţie pe sens opus şi a celor destinate vehiculelor de rută.

Schimbare importantă în Codul Rutier 2022
Schimbare importantă în Codul Rutier 2022

Citeste si: Care sunt infracţiunile prevăzute în Codul Rutier 2022 şi cum se sanţionează?

Conducătorii auto pot fi sancționați și pentru nerespectarea regulilor de circulaţie privind începerea deplasării şi schimbarea direcţiei de mers, privind poziţia pe carosabil, privind depăşirea vehiculelor, privind traversarea intersecţiilor şi a locurilor de oprire a transportului public, privind remorcarea vehiculelor, privind transportul persoanelor şi al încărcăturilor, privind deplasarea pe autostrăzi, nerespectarea exigenţelor de folosire a dispozitivelor de iluminat la căderea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, informează  rapidasig.md.