Stiri

Permis de conducere digital și dreptul de a conduce de la 17 ani. Iată noile modificări propuse de Comisia Europeană

Permis de conducere digital și dreptul de a conduce de la 17 ani. Iată noile modificări propuse de Comisia Europeană
Permis de conducere de la 17 ani [Sursa foto: Unsplash]
Permisul de conducere se poate obține înainte de majorat. Noii șoferii vor fi suspuși la 2 ani de probă, cu 0 toleranță pentru consumul de alcool la volan. 

În prezent, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de 18 ani, la fel ca în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, însă acest lucru s-ar putea schimba. Deși au existat mai multe apeluri din partea oficialilor europeni pentru a ridica vârsta la 21 de ani, Comisia Europeană a propus o nouă lege, conform căreia orice tânăr de 17 ani care promovează examenul de conducere ar putea începe să conducă.

Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acesta. 

Citește și: Andreea Bălan, despre rolul de mamă singură: ”Nu regret absolut nimic din ce s-a întâmplat”. Cum reușește artista să îmbine cariera cu viața personală

Permis de conducere digital și dreptul de a conduce de la 17 ani. Iată noile modificări propuse de Comisia Europeană
Permis de conducere de la 17 ani[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Codul Rutier 2023: Ce noi modificări se aplică din această lună?

Iată noile modificări din legea propusă de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus o lege pentru a schimba vârsta de obținere a permisului de conducere, cu scopul de a lua măsuri împotriva încălcărilor normelor de circulație în Europa și de a introduce un permis de conducere digital care să fie valabil în tot blocul comunitar. Așadar, tinerii de 17 ani care promovează examenul, pot începe să conducă dar numai dacă sunt însoțiți de un adult care are, de asemenea, permis de conducere.

În acest fel, tinerii au o perioadă mai mare pentru a dobândi experiență de conducere. 

Având în vedere că anul trecut au fost ucise peste 20.000 de persoane în incidente rutiere pe drumurile Uniunii Europene, Comisia Europaeană a venit cu mai multe propuneri. În acest context, noii șoferi ar putea fi supuși unei perioade de probă de doi ani cu o abordare de toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan. 

Permis de conducere digital și dreptul de a conduce de la 17 ani. Iată noile modificări propuse de Comisia Europeană
Permis de conducere de la 17 ani[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă mergi cu copilul pe locul din față sau fără scaun auto?

„Mai mult de 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite. Propunerea de astăzi abordează această problemă prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere. Cei care conduc periculos nu trebuie să poată scăpa nepedepsiți”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Conform noilor propuneri, autoritățile au acces la registrele naționale de evidență a permiselor de conducere, ceea ce va contribui la identificare contravențiilor și la asigurarea plății amenzilor. În situația în care o persoană este decăzută din dreptul de a conduce într-o țară, aceasta nu va mai putea conduce în întrega Uniune Europeană. Noul permis de conducere digital va fi recunoscut de către toate statele membre, însă șoferii ar putea solicita în continuare o versiune fizică a permisului lor. 

Propunerile Comisiei Europene vor merge la Parlamentul European și la statele membre pentru a primi un răspuns din partea acestora.