Stiri

Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă mergi cu copilul pe locul din față sau fără scaun auto?

Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă mergi cu copilul pe locul din față sau fără scaun auto?
Codul Rutier 2023 [Sursa foto: Pexels.com/ Freepik]
Amenzi usturătoare pentru șoferii care transportă copiii în condiții nesigure. Ce reguli trebuie să respecte aceștia în funcție de vârstă și înălțime?

Codul Rutier 2023 are reguli clare în ceea ce privește siguranța copiilor în timpul transportului, iar șoferii care nu țin cont de acestea riscă amenzi usturătoare. Conducătorii auto trebuie să se asigure că minorii poartă centura de siguranță, iar în cazul celor foarte mici, aceștia trebuie să fie transportanți într-un scaun special pentru copii. Având în vedere că tot mai mulți copii au fost victime ale accidentelor rutiere din țara noastră, Poliția Română percepe amenzi destul ce ridicate.

Iată cât trebuie să scoată șoferii români din buzunar în cazul unui control. 

Citește și: Rihanna nu a fost plătită pentru spectacolul de la pauza Super Bowl. Gafele pe care le-au observat fanii la reprezentația artistei: ”Incredibil cum a putut să facă asta”

Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă mergi cu copilul pe locul din față sau fără scaun auto?
Codul Rutier 2023[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Un șofer român a fost obligat să plătească aproape 3 milioane de euro amendă, în urma controalelor efectuate de polițiști

Ce amenzi pot primi șoferii care transportă copiii în condiții nesigure? 

Șoferii trebuie să țină cont de regulile în ceea ce privește transportul copiilor, atât pentru siguranța acestora, cât și pentru a scăpa de amenzile destul de mari care se aplică în cazul nerespectării regulilor. Potrivit Codului Rutier, aceștia pot fi sancționați cu sume cuprinse între 580 și 725 de lei și li se vor atribui puncte de penalizare. 

Citește și: Amenzile rutiere în 2023. Cât trebuie să scoți din portofel dacă încalci Codul Rutier

Ce reguli trebuie să respecte șoferii în funcție de vârsta și înălțimea copilului?

Atunci când într-un autoturism se află copii, șoferii trebuie să se asigure că minorii poartă centura de siguranță, iar cei mici sunt transportați numai în dispozitive de fixare, sau în scaune pentru copii omologate. În cazul copiilor sub 3 ani, șoferilor le este interzis să îi transporte, în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. O excepție în acest sens o reprezintă transportul public și taxiurile. Astfel, copiii pot să stea într-o mașină care nu este echipată cu sistem de siguranță doar dacă au o înălțime mai mica de un metru și jumătate, iar în acest caz le este interzis să ocupe locul din față al mașinii. 

Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă mergi cu copilul pe locul din față sau fără scaun auto?
Codul Rutier 2023[Sursa foto: Freepik]

Conform regulamentului din Codul Rutier, copiii cu o înălțime mai mica de 135 de cm, pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul. În mos obișnuit, scaunul special destinat celor mici, se montează pe bancheta din spate, însă poate fi montat și pe scaunul din față doar dacă este orientat spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal sau ca acesta să fie dezactivat. 

În cazul copiilor cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri, aceștia trebuie să poarte centura de siguranță, cu condiția ca centura să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. În continuare, ei pot fi transportați într-un scaun special pentru copii.