Stiri

O nouă monedă va fi lansată în România! Cum arată și ce valoare are

O nouă monedă va fi lansată în România
Monede
A apărut o nouă monedă în România. Iată ce valoare va avea și în ce orașe va fi lansată!

Începând cu data de 23 mai 2022, Banca Națională a României a transmis că va lansa o nouă monedă pe piața din România. Aceasta va fi confecționată din argint și va fi scoasă cu prilejul a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce. Prin intermediul unui comunicat, BNR a anunțat că moneda are o valoare de 10 lei, cu o greutate de 31,103 grame și un diametru de 37 mm. 

Moneda va avea inscripționat chipul lui Ion Neculce, iar pe partea cealaltă este ilustrată o imagine a mănăstirii Putna alături de portetul domnitorului Ștefan cel Mare. În plus, pe reversul monedei se poate observa o mână care scrie un fragment din celebra lucrare „ O samă de cuvinte”. De asemenea, pe aceasta se prezintă și inscripțiile cu ocazia căreia va fi lansată în România, "350 DE ANI DE LA NASTERE" şi "ION NECULCE".

O nouă monedă va fi lansată în România
O nouă monedă va fi lansată în România

Citeste si: VIDEO: Trei tineri din Bacău au mers să plătească plinul de combustibil, cu trei găleți de monede! Cum au reacționat angajații benzinăriei?!: „V-ați bătut joc de vânzătoare”

„Aversul monedei redă o imagine parțială a mănăstirii Putna și portretul domnitorului Ștefan cel Mare, suprapuse peste un text extras din lucrarea lui Ion Neculce „O samă de cuvinte”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.  Reversul monedei prezintă o mână scriind cu pana, un fragment din textul original al lucrării „O samă de cuvinte” și inscripțiile „350 DE ANI DE LA NASTERE” și „ION NECULCE””, se arată în comunicatul transmis de BNR.

O nouă monedă va fi lansată în România
O nouă monedă va fi lansată în România

Câte exemplare vor fi puse în circulație și cât vor plăti românii pentru o monedă 

Așadar, BNR va pune pe piața din țara noastră în circulație o nouă monedă din argint, dar momentan vor fi doar 5.000 de exemplare. Inițial, suma cu care se va vinde se ridică la 470 de lei, cu TVA exclusiv, plus certificat de autenticitate.

Citeste si: Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut sub 30.000 de dolari, pentru prima oară în decurs de o lună

Moneda în valoare de 10 lei cu chipul lui Ion Neculce va fi lansată în următoarele orașe: Dolj, Timiș, București, Constanța, Cluj și Iași.