Stiri mondene

„Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată”. Simona Halep, despre cum i-a ajuns substanța interzisă în corp. Jucătoarea de tenis acuză ITF că i-a refuzat dovezile, apoi a amânat procesul

Simona Halep, despre cum i-a ajuns substanța interzisă în corp
Simona Halep
Simona Halep și-a deschis sufletul și a vorbit despre suspendarea ei din tenis. Cum se apără în urma acuzațiilor?

Simona Halep a trecut prin clipe dificile, după ce a fost suspendată din cauza scandalului dopajului. Fosta numărul 1 mondial în tenisul feminin a criticat organismele internaționale, într-un interviu pentru Tennis Majors, pentru că i-au întârziat în mod repetat audierea la tribunal și nu i-au acordat șansa de a se apăra după testul pozitiv de la US Open 2022. Sportiva a dezvăluit că audierea trebuia să aibă loc pe 28 februarie, ceea ce ia dat speranțe că poate concura la Indian Wells, dar a ajuns să fie programată abia pe 28 mai, în ziua în care începe Roland Garros.

Testele anti-doping au fost administrate de ITIA, dar Halep a indicat faptul că acest caz se află în competența ITF. Se pare însă că a fost vorba despre o confuzie, ITIA fiind de fapt vinovată de situația româncei.

„Au trecut șapte luni de când am fost suspendată inițial, deși am toate dovezile din decembrie. Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aștept?  Am trimis dovezile la Federația Internațională de Tenis (ITF) și ei le-au refuzat.

Le-am trimis în decembrie. ITF le-a refuzat și încă ne luptăm cu asta. Întrucât ITF le-a refuzat, singura șansă de a fi soluționat acest caz este să merg la tribunal pentru a avea o audiere și să prezint toate dovezile că testul meu pozitiv a fost contaminat. 
Am trimis toate rezultatele în decembrie la ITF pentru a arăta că a existat o contaminare în proba mea, dar ei au negat-o.
Îi căutam în fiecare zi. 
Aveam o mare speranță că pot merge la tribunal pentru a avea o audiere și a ști dacă pot juca Indian Wells sau nu. Audierea din 28 februarie nu a avut loc deoarece ITF a solicitat mai mult timp pentru a face teste suplimentare. Chiar dacă o așteptam, audierea a fost amânată pentru 24 martie. Apoi, ITF a cerut ca audierea din 24 martie să fie anulată. Nu am fost de acord cu asta pentru că, după cum spune regula, un jucător care este suspendat provizoriu are dreptul să obțină o audiere rapidă. Totul durează atât de mult. Am cerut ITF să-mi ridice sancțiunea pentru a putea juca, dar au refuzat. Următorul pas este o audiere la sfârșitul lunii mai, 28, dar este un pas foarte fragil, pentru că ITF a spus că ar putea să o anuleze și pe aceasta”, a spus Simona Halep, în cadrul unui interviu acordat pentru Tennis Majors. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simona Halep (@simonahalep)

Federația Internațională de Tenis susține că nu este de vină pentru tergiversarea procesului Simonei Halep, deoarece Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), care este un for independent, gestionează cazul de dopaj.

Citește și: „Regimul sancțiunii e de patru ani de suspendare”. Șefa Agenției Naționale Antidoping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep. Situația viitorului jucătoarei de tenis pare îngrijorătoare

„ITF nu a avut nicio implicare în gestionarea acestui caz, deoarece Programul anti-doping este gestionat și pus în aplicare de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) în numele ATP, WTA, ITF și a turneelor de Grand Slam”, a fost reacția oficială postată de ITF pe  site-ul oficial, după criticile Simonei Halep.

Simona Halep, despre cum i-a ajuns substanța interzisă în corp
Simona Halep

Următoarea audiere a Simonei Halep va avea loc la sfârșitul lunii mai, însă există șanse să fie anulată

În cadrul acelui interviu, Simona Halep a mărturisit și cum face față, din punct de vedere emoțional, scandalului de dopaj în care este implicată.

„Nu prea știu cum mă simt pentru că situația a fost foarte grea. Din punct de vedere emoțional, este greu. Stresul este uriaș pentru că nu m-am gândit niciodată că mă voi confrunta cu așa ceva. Întotdeauna am fost împotriva dopajului deoarece sunt o mare susținătoare a sportului curat. Așa că, la început, nu am știut cum să mă descurc. Cu timpul am încercat doar să rămân calmă și, de fapt, mă simt încrezătoare pentru că știu că sunt curată și că nu am luat nimic interzis cu bună știință. Adică: o substanță rea. Mă face să mă simt un pic mai bine, dar încerc să mă descurc cât mai bine”, a recunoscut jucătoarea de tenis.

Simona Halep, despre cum i-a ajuns substanța interzisă în corp
Simona Halep

Citește și: „Nu am trișat niciodată în viața mea”. Amănunte incredibile ies la iveală în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cum ar fi fost contaminată sportiva

Ce este Roxadustat

Ruxadustat este o substanță interzisă în lumea sportului, potrivit WADA. Acesta este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF, un medicament anti-anemie, care stimulează producția de celule roșii și hemoglobină de sânge. Cu atât mai mult, crește producția de endogenă. Acest medicament face parte din clasa EOP (eritropoetină). Sportivi celebrii ca Lance Armstrong are fi consumat substanța interzisă și a obținut unele performanțe în lumea sportului.