Stiri mondene

„Regimul sancțiunii e de patru ani de suspendare”. Șefa Agenției Naționale Antidoping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep. Situația viitorului jucătoarei de tenis pare îngrijorătoare

Șefa Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep
Simona Halep
Cazul Simonei Halep e departe de a fi finalizat. Șefa Agenției Naționale Antidoping a vorbit despre situația în care se află acum sportiva.

Simona Halep îşi aşteaptă încă verdictul, după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open 2022. Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre situația Simonei Halep. Sportiva speră să scape cu o sancţiune redusă, motivând că s-a contaminat, în mod involuntar, cu Roxadustat. Gabriela Andreiaşu afirmă că o astfel de variantă este aproape exclusă.

Întrebată dacă Simona Halep va scăpa de suspendarea din sport, șefa Agenției Naționale Antidoping a declarat că nu se poate pronunța, chiar dacă are această experiență profesională. 

„Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare. Substanţele nespecifice sunt acelea care cresc foarte mult performanţa şi care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, produc efecte secundare puternice, iar regimul sancţiunilor este mult mai drastic.
Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte”
, a spus Gabriela Andreiaşu.

Șefa Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep
Simona Halep

Citește și: Răsturnare de situație pentru Simona Halep! Jucătoarea de tenis va juca la Roland Garros 2023, după ce a fost suspendată

Simona Halep a întrerupt orice dialog cu ANAD

De asemenea, Gabriela Andreiaşu a explicat că Simona Halep a întreţinut un dialog permanent cu Agenţia Naţională Anti-Doping până în urmă cu doi ani. Ulterior, a întrerupt brusc orice discuţie cu agenţia condusă de Andreiaşu.

„Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. Fiecare sportiv are dreptul să-şi identifice experţii cu care colaborează, persoanele care probabil că le sunt mai de încredere şi atunci fiecare răspunde pentru alegerile pe care le face. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei”, a mai adăugat directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România.

Șefa Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep
Simona Halep

Gabriela Andreiaşu susține că substanța găsită în corpul sportivei se află pe lista interzisă de mulți ani, fiind încadrată într-o categorie specifică. Începând cu anul 2017, substanța a fost inclusă în lista interzisă cu denumirea internațională FG4592.

„Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice.  Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii”,  spune directorul general al Agenţiei Naţionale Antidoping.

Șefa Agenției Naționale Anti-Doping, despre cazul de dopaj al Simonei Halep
Simona Halep

Citește și: Patrick Mouratoglou, acuzat că nu își dă interesul în cazul de dopaj al Simonei Halep. Antrenorul francez răspunde criticilor: „Am făcut-o de atâtea ori!”

Amintim că Simona Halep va juca la Roland Garros, turneu pentru care va primi wild-card. „Domne, ajunge cât ai făcut lunile astea de suspendare, du-te și joacă!” a spus Ion Țiriac! Sprotiva noastră a terminat cu vacanţele şi a aterizat deja la Nisa pentru a începe antrenamentele la academia Patrick Mouratoglou.