Stiri

Google, amendă de jumătate de miliard de Euro în Franța, pentru încălcarea drepturilor de copyright

Google, amendă de jumătate de miliard de Euro în Franța
Google, amendă de jumătate de miliard de Euro în Franța [Sursa foto: PixaBay]
Google a fost amendată de autoritățile franceze din domeniul concurenței cu 500 milioane euro pentru că ar fi încălcat legislația de copyright și nu a negociat cu bună credință cu editorii de presă pe tema remunerației pe care aceștia trebuie să o primească.

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a impus o amendă de 500 de milioane de euro motorului de căutare Google, pentru că acesta nu a respectat decizia instituţiei cu privire la remunerarea editorilor de conţinut şi agenţiilor de ştiri pentru utilizarea conţinutului lor pe platforma Google. Conform surselor, gigantul american are acum la dispoziţie două luni pentru a veni cu propuneri pentru a despăgubi editorii şi agenţiile de presă pentru utilizarea conţinutului lor, în caz contrar fiind pasibil de o amendă de până la 900.000

de euro pentru fiecare zi de întârziere. 

„Sancţiunea de 500 milioane de euro ia în calcul gravitatea excepţională a încălcărilor observate precum şi faptul că atitudinea Google a condus la noi întârzieri în aplicarea legii”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru concurenţă din Franţa, Isabelle de Silva. 

Google, amendă de jumătate de miliard de Euro în Franța
Google, amendă de jumătate de miliard de Euro în Franța[Sursa foto: PixaBay]

„Am acționat cu bună credință de-a lungul întregului proces”

Google a convenit în ianuarie un acord major de drepturi de autor digitale cu editorii francezi. Ca parte a acordului, compania a declarat că va negocia licenţe individuale cu membrii alianţei de presă din Franţa, care acoperă drepturile conexe şi accesul la un nou serviciu numit News Showcase. 

Am acţionat cu bună credinţă de-a lungul întregului proces. Amenda ignoră eforturile noastre de a ajunge la un acord şi realitatea modului în care funcţionează ştirile pe platformele noastre.(...) Suntem, de asemenea, pe punctul de a finaliza un acord cu AFP care include un acord global de licenţiere, precum şi remunerarea drepturilor lor de vecinătate pentru publicaţiile lor de presă.”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.