Stiri

Doi tineri din judeţul Suceava au plecat în Ucraina pe cont propriu să se convingă dacă există războiul! Au dormit în mașină și au stat nemâncați 4 zile

Doi tineri din judeţul Suceava au plecat în Ucraina pe cont propriu să se convingă dacă există războiul
Cristi și Samuel [Sursa foto: Captura foto]
Doi tineri din Suceava au plecat cu maşina spre Kiev să vadă „cu ochii lor” dacă există războiul. Prin ce momente dificile au fost nevoiți să treacă?!

Într-o perioadă în care milioane de persoane fug din calea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, doi tineri din Suceava au făcut drumul invers și au plecat în Kiev pentru a se convinge că există războiul. Cristian Lipa, unul dinte tineri, administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava. Timp de două săptămâni, el a fost voluntar la Vama Siret, pe unde au trecut numeroși refugiați ucraineni, dar nu era convins că există războiul, ci credea că este o poveste inventată de presă.

Doi tineri din judeţul Suceava au plecat în Ucraina pe cont propriu să se convingă dacă există războiul
Răzbiul in Ucraina[Sursa foto: Captura foto]

Cei doi tineri, surprinşi de bombardamente

După opt ore de condus până la Kiev și vreo 40 – 50 de checkpoint-uri, Cristi și Samuel au ajuns în capitala Ucrainei. Semne că situația în zonă nu e una normală au apărut când cei doi au vrut să se cazeze. Ucrainenii chiar nu se așteptau la turişti într-o astfel de perioadă şi totul era închis. Astfel, ei au dormit în mașină, nemâncați. În acel moment, au realizat că războiul este real, spunând că pe parcursul nopții se auzeau sirene și bubuituri. Cristi şi Samuel sunt de patru zile în Ucraina. În aceste momente, cei doi sunt la 140 de kilometri de Kiev, căutând un loc de unde să-și cumpere ceva de mâncare.

Citeste si: Dimineața Nebună: O bunicuță din Ucraina a ucis opt soldați ruși! I-a servit cu prăjituri de casă otrăvite. Audio

„Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care-i situaţia de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo(...) Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi o mai  toată noaptea am auzit sirenele.

Doi tineri din judeţul Suceava au plecat în Ucraina pe cont propriu să se convingă dacă există războiul
Războiul din Ucraina [Sursa foto: Captura foto]

Am decis să plecăm prin nişte sate din apropierea Kiev-ului, unde s-a zis că e zonă bombardată. Am fost pe acolo şi într-adevăr pe la sate erau locuinţe fărâmate, absolut tot distrus. Când ne-a oprit o data la check point şi i-am dat paşapoartele soldatului a început să se bombardeze lângă noi. Soldatul a luat-o la fugă cu paşapoartele în mână. După ce a ajuns el în şanţul respectiv ne-a făcut semn să mergem și noi acolo. Am lăsat şi noi maşina, am fugit acolo, ne-am ascuns, am stat vreo 10 minute acolo, s-a liniştit bombardamentul. Apoi ne-a făcut semn să ne suim în maşină şi să fugim. Ne-a arătat direcţia în care să plecăm, în partea opusă. Am plecat în direcţia respectivă",  a povestit Cristi.