Stiri

Documentarul „Colectiv”, cel mai bun film străin din 2020. De ce Alexander Nanau a refuzat decorația din partea președintelui

Colectiv
Documentarul „Colectiv” a fost desenmnat de critici drept „Cel mai bun film străin din 2020”.

Documentarul „Colectiv” a fost desemnat de criticii din Statele Unite „Cel mai bun film străin al anului 2020”. Documentarul regizat de Alexandru Nanau care urmărește întâmplările din primul an de după incendiul de la clubul Colectiv a primit distincția din partea Societății Naționale a Criticilor de Film (National Society of Film Critics- NSFC), formată din 60 de critici de la mai multe publicații de renume precum Wall Street Journal, Los Angeles Times sau the New Yorker, informează Pagina de Media.

Colectiv

De altfel, documentarul a fost propus și la categoria „Cel mai bun film de non-ficțiune”, dar a terminat pe trei, cu 22 de puncte. Pe primul loc a fost „Time” (46 de puncte) și pe locul doi „City Hall” (28 de puncte).

Klaus Iohannis a vrut să-i ofere regizorului Alexander Nanau Medalia „Meritul Cultural”, însă cineastul refuză

Președintele României, Klaus Iohannis, a dorit să-i ofere regizorului Alexander Nanau o distincție, însă cineastul refuză vehement și a exprimat asta în mediul online. Acesta a argumentat refuzul său ca urmare a situației critice în care se află cultura din România în urma crizei provocate de coronavirus.

Regizorul spune că nu vrea să primească o distincție oferită cu ocazia Zilei Culturii Naționale după ce statul român nu a vrut să facă nimic pentru a-i ajuta pe cei care activează în domeniu și nu și-au mai putut desfășura activitatea în timpul pandemiei.

Colectiv

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amentințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză”, a scris Alexander Nanau pe Facebook, potrivit G4media.ro

În plus, Alexander Nanau i-a adresat președintelui României o scrisoare prin care argumentează refuzul său și spune că este deschis discuțiilor ce țin de ajutorarea segmentului cultural.