Stiri

Dimineața Nebună. 19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei

Dimineața Nebună. 19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei
Dimineața Nebună. 19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei [Sursa foto: PixaBay]
Pe 19 noiembrie mai este celebrată și Ziua Mondială a Toaletei. Iată o serie de curiozități despre această zi.

Astăzi nu este doar ziua internațională a bărbatului, ci se mai sărbătorește și ziua mondială a toaltei, iar Mishu și Cosmin au discutat în matinalul „Dimineața Nebună” despre o serie de curiozități legate de această zi. 

De exemplu, o persoană petrece în jur de trei luni din viață pe toaletă. Însă vă lăsăm pe voi să ascultați întregul moment din matinal. 

19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei. Cum a luat naștere această sărbătoare? 

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată ca Ziua Mondială a Toaletelor de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite și este coordonată în fiecare an de un parteneriat între ONU-Water și guvernele din întreaga lume. 

Jack Sim, un filantrop din Singapore, a fondat Organizația Mondială a Toaletei pe 19 noiembrie 2001, declarând ulterior ziua Ziua Mondială a Toaletelor. Ziua Mondială a Toaletelor a fost creată pentru a răspândi și a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la sistemele de salubrizare mai largi, cum ar fi tratarea apelor uzate, gestionarea apelor pluviale și spălarea mâinilor.

Ziua Mondială a Toaletei. Cum a luat naștere această sărbătoare? 
Jack Sim[Sursa foto: Instagram ]

Obiectivul 6 al Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă solicită o salubritate adecvată, care se referă și la sistemul care asigură procesarea în siguranță a deșeurilor. Eforturile lor de a atrage atenția asupra crizelor de salubritate au fost consolidate în 2010, când dreptul la apă și canalizare a fost declarat oficial drept al omului de către ONU, notează National Today.

Dimineața Nebună. 19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei
Dimineața Nebună. 19 noiembrie 2021. Ziua Mondială a Toaletei[Sursa foto: PixaBay]

În 2013, un efort comun între Guvernul din Singapore și Organizația Mondială a Toaletelor a condus la prima rezoluție a ONU din Singapore numită „Sanitație pentru Toți”. Această rezoluție a cerut acțiunea colectivă pentru a pune capăt crizelor mondiale de salubritate. Drept urmare, Ziua Mondială a Toaletelor a fost declarată zi oficială a ONU, iar rezoluția a fost adoptată de 122 de țări la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York. În timpul Zilei Mondiale a Toaletelor din 2015, Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a susținut o acțiune pentru reînnoirea eforturilor de a oferi acces la o salubritate satisfăcătoare pentru toți, amintind tuturor de „Apelul la Acțiune privind Sanitația”.