Stiri

19 noiembrie 2021. Ziua Internațională a Bărbatului

18 noiembrie 2021. Ziua Internațională a Bărbatului
18 noiembrie 2021. Ziua Internațională a Bărbatului [Sursa foto: PixaBay]
An de an, pe 19 noiembrie este sărbătorit bărbatul. Cum a luat naștere această sărbătoare și ce semnifică ea?!

Astăzi este o ocazie bună pentru a sărbători realizările bărbaților din viața noastră pentru că da, este ziua internațională a bărbaților. Ziua Internațională a Bărbatului servește la promovarea aspectelor pozitive ale identității masculine, pe baza premisei că bărbații răspund mai constructiv la modelele pozitive decât la stereotipurile negative de gen. Ziua nu este menită să concureze cu Ziua Internațională a Femeii, ci să sublinieze importanța sănătății fizice și mentale a bărbaților și a masculinității pozitive, notează National Today

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Bărbatului

În 1968, un jurnalist american pe nume John P. Harris a scris un editorial subliniind o lipsă de echilibru în sistemul sovietic, care a promovat Ziua Internațională a Femeii pentru femeile lucrătoare, dar nu a reușit să ofere un om omolog masculin. Harris a declarat că, deși a fost de acord că ar trebui să existe o zi pentru a sărbători femeile, ziua a servit drept defect în sistemul comunist. La începutul anilor 1990, Thomas Oaster, directorul Centrului Missouri pentru Studiile Bărbaților, a invitat organizații din SUA, Australia și Malta să organizeze mici evenimente de Ziua Internațională a Bărbaților în luna februarie. Oaster a găzduit cu succes aceste evenimente timp de doi ani, dar încercarea sa din 1995 a fost slab frecventată. Descurajat, el a încetat planurile de a continua funcția. Australia a urmat exemplul, făcând din Malta singura țară care sărbătorească în continuare.

19 noiembrie 2021. Ziua Internațională a Bărbatului
Jerome Teelucksingh[Sursa foto: Instagram]

Ziua a fost reînviată de Jerome Teelucksingh de la Universitatea Indiilor de Vest care și-a dat seama că exista o zi a taților, dar nu exista o zi în care să se sărbătorească bărbatul care nu are copii sau care erau băieți sau adolescenți. 

Teelucksingh a înțeles importanța modelelor masculine pozitive, deoarece tatăl său fusese un exemplu excelent pentru el și a ales să sărbătorească Ziua Internațională a Bărbatului pe 19 noiembrie- ziua de naștere a tatălui său, precum și ziua în care o echipă locală de fotbal și-au unit eforturile lor de a se califica la Cupa Mondială.

Confuzia creată de ziua bărbatului. De ce se crede că ziua bărbatului este pe 9 Martie?!

Unii bărbați ar spune că „ziua bărbatului” nu este pe 19 noiembrie, ci pe 9 martie. Însă, dragi bărbați, cu toate că vă place să asociați sărbătoarea creștină de pe 9 martie a celor 40 de mucenici cu ziua voastră, să știți că ziua oficială a bărbatului este pe 19 noiembrie.

Bărbații au asociat ziua de 9 martie, când se sărbătoresc cei 40 de martiri cu câte un pahar de vin, cu ziua lor. În plus mai este și ca o „gură de aer proaspăt” pentru ei după atâta fugă după mărțișoare și cadouri pentru femeile dragi din viața lor. De asemenea, ziua bărbatului a mai fost sărbătorită și pe 5 mai la inițiativa unor producători de bere din România.

Oricare ar fi opțiunea voastră, important este să nu uitați să celebrați bărbații importanți din viața voastră și de ce nu, chiar să le faceți un cadou