Stiri

Cea mai nouă capcană descoperită! Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău: „Datele personale vor fi compromise”

Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău
Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău
A fost descoperită o metodă prin care altcineva îți poate prelua controlul asupra telefonului. Ce să faci ca să nu pici în capcana hackerilor?!

În ultima perioadă, România a fost vizată de o multitudine de atacuri DDoS. De data aceasta, hackerii încearcă printr-o altă metodă să preia controlul asupra telefonului mobil, un dispozitiv frecvent utilizat de cetățeni. Aplicație malițioasă, creată special pentru Android, solicita multiple permisiuni care odată acordate permitea atacatorilor să-i spioneze și să le extragă date sensibile.Un număr considerabil de români au picat în capcanele hackerilor care capătă acces la dispozitive, în momentul în care instalează  aplicația malițioasă

Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău
Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Hackerii care au furat criptomonede de peste 600 de milioane de dolari au înapoiat monedele digitale

Atacurile de speedfishing îmbracă o formă largă de manifestări, însă în principiu ele constituie un mesaj prin care să solicite ori instalarea unei aplicații malițioase, fie accesarea unui link și urmărirea unor instrucțiuni, iar în momentul în care accesăm acel link sau instalăm acea aplicație întregul nostru dispozitiv va fi compromis sau datele noastre personale vor fi compromise.

A fost o campanie recentă prin SMS. Specificul acestei campanii era că aplicația care urma să fie instalată avea posibilitatea de a citi agenda telefonului și trimitea către contacții din ea această aplicație"
, a spus Andrei Bozeanu, expert cybersecurity, la News Hour with CNN.

Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău
Cum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău[Sursa foto: PixaBay]

Pentru a vă proteja de acest tip de amenințare online, DNSC recomandă:

- Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;
- Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;
- Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;
-

Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);

- Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;- Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat;
- Dacă realizați că ați căzut victimă acestui tip de atac evitați cu orice preț autentificarea pe conturi fără a realiza o resetare din fabrică a dispozitivului sau recuperarea datelor dintr-un backup creat după instalarea aplicației malițioase!

Citeste si: Iran: Facebook a eliminat 200 de conturi ale unor hackeri care aveau ca ţintă spionarea personalului militar american

- Dacă ați folosit date de card, contactați imediat banca pentru raportarea problemei și înlocuirea cardului, dar și a datelor de autentificare dedicate serviciului de internet banking.