Stiri

Atenție la WhatsApp! O altă metodă de înșelătorie circulă pe aplicație! Ce scrie în mesajul care trebuie ignorat de utilizatori

O nouă înşelătorie circulă pe WhatsApp.
O nouă înşelătorie circulă pe WhatsApp. [Sursa foto: PixaBay]
O nouă înşelătorie circulă pe WhatsApp. Ce trebuie să faci pentru a te proteja în fața acestor tipuri de înșelătorii?!

De câteva zile, o altă metodă de înșelătorie circulă pe aplicația WhatsApp ! Potrivit DNSC, utilizatorii acestei platforme pot primi un mesaj prin care sunt anunțați că ar fi angajați cu normă part-time sau full-time, însă, în realitate, este fals. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să fie vigilenți, atunci când primesc astfel de mesaje. Pe pagina oficială de Facebook, DNSC a postat un tip de mesaj!

„Bună! Ați fost selectat pentru angajare cu normă parțial/ cu normă întreagă. Salariu zilnic 50 euro – 200 euro, se acceptă muncă”,  mesajul este însoțit și de un număr de telefon. Acesta nu trebuie accesat de utilizatori.

Potrivit informațiilor oferite, acest tip de mesaj este menit să provoace curiozitatea utilizatorului platformei și să intre în conversație pe Whatsapp,  la numărul respectiv.

Potențialele victime ar putea fi în situația în care să ofere date personale, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi „clienți„ la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.

O nouă înşelătorie circulă pe WhatsApp.
O nouă înşelătorie circulă pe WhatsApp.[Sursa foto: PixaBay]

Recomandările DNSC pentru a nu fi păcăliţi:

  • Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate;
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori;

Citeste si: Cum salvezi o conversaţie pe WhatsApp

  • Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.