Stiri

Ce șanse are România să ajungă în finala Eurovision?

Ce șanse are România să ajungă în finala Eurovision?
Ce șanse are România să ajungă în finala Eurovision? [Sursa foto: Facebook]
România vine după două ediții în care nu s-a calificat în finala Eurovision, dar în 2021 este creditată cu șanse bune să ajungă în lupta pentru marele trofeu.

România va fi reprezentată la Eurovision 2021 de Roxen, cu melodia Amnesia, iar aceasta a fost primită cu încredere de specialiști. Roxen va evolua pe 18 mai, în prima semifinală de la Eurovision, pe poziția a 13-a. Adversarele țării noastre vor fi Lituania, Slovenia, Rusia, Suedia, Australia, Macedonia de Nord, Irlanda, Cipru, Norvegia, Croația, Belgia, Israel, Azerbaidjan, Ucraina și Malta. În primă fază, și Belarus era în această semifinală, dar a fost exclusă deoarece a încălcat regulamentul.

În cealaltă semifinală sunt prezente San Marino, Estonia, Cehia, Grecia, Austria, Polonia, Moldova, Islanda, Serbia, Georgia, Albania, Portugalia, Bulgaria, Finlanda, Letonia, Elveția și Danemarca.

Conform regulamentului de calificare, primele 10 clasate din fiecare semifinală vor obține biletele către finală. Aici sunt calificate deja Țările de Jos, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania și Franța.

Roxen, favorită la calificarea în finală

Reprezentanta României este creditată cu șanse bune să se califice în finala Eurovision 2021. Roxen are cota 1.50 să obțină calificarea în finală, în timp ce cota pentru ratarea finalei este de 2.40. Aceste cote sunt preluate din oferta operatorului 888sport, la care cele mai importante evenimente sunt disponibile și în secțiunea pariuri sportive live.

Totodată, Roxen este văzută cu șansa a șasea să termine pe primul loc în semifinala 1, având cota 15.00. Cota pentru o clasare pe podium este 4.00.

Favorită să câștige semifinala 1 este Malta, cu cota 1.55, urmată de Lituania (cota 8.00), Cipru (cota 9.00), Ucraina (cota 9.00) și Suedia (cota 13.00). În ce privește evoluția din finală, Roxen este considerată a 15-a favorită să câștige trofeul, având cota 67.00. Principala favorită este Franța (cota 4.50), urmată de Malta (cota 5.00), Elveția (cota 7.00), Italia (cota 8.00), Bulgaria (cota 9.00) și Islanda (cota 9.00).

Roxen are cota 9.00 să termine pe podium, 7.50 să se claseze în primele 5, 2.50 în primele 10 și 1.50 în primele 15.

Dintre țările balcanice, Roxen e creditată cu șansa a treia să obțină cel mai bun rezultat, având cota 11.00. Marea favorită este Bulgaria, care are cota 1.30, urmată de Grecia, cu cota 3.50. Croația (cota 18.00), Serbia (cota 21.00), Macedonia de Nord (cota 51.00), Slovenia (cota 51.00) și Albania (cota 101.0) sunt în spatele României.

Cum a ajuns Roxen la Eurovision

Față de anii precedenți, formatul de calificare la Selecția Națională din România a fost modificat. TVR, postul care deține drepturile de transmisie pentru țara noastră, a făcut un parteneriat cu compania Global Records, iar Roxen a fost desemnată reprezentanta României. În aceste condiții, la Selecția Națională s-a stabilit doar melodia pe care Roxen o va interpreta. La ediția de anul trecut, care între timp a fost anulată, Roxen ar fi trebuit să meargă la Eurovision cu melodia Alcohol You. În 2021 s-a mers pe varianta Amnesia.

„Pentru mine, ultimul an a fost unul plin, din toate punctele de vedere, cu momente bune și mai puțin bune, însă ceea ce contează este că am avut câteva proiecte care m-au bucurat nespus. Piesa Amnesia este una extrem de personală, cuprinde toate aceste sentimente pe care le-am trăit în ultima perioadă și le dă voce. O simt aproape de mine, mă reprezintă, iar sufletul meu și trăirile mele se regăsesc în ea. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în tot acest timp și m-au susținut necondiționat. Vă iubesc și așteptam cu nerăbdare să împărtășesc cu voi această piesă minunată”, a declarat Roxen, potrivit Wowbiz.

România nu a mai ajuns în finală din 2017

Ultima dată când România a ajuns în finala Eurovision s-a întâmplat în 2017. Atunci, țara noastră a fost reprezentată de Alex Florea și Ilinca, melodia fiind Yodel It. Aceștia au terminat pe locul 7 în finala de la Kiev. În schimb, în 2018, trupa The Humans a mers la Lisabona, dar nu a prins finala. Scenariul s-a repetat și în 2019, când Ester Peony a ratat calificarea în finală.

România a ajuns în întreaga istorie de două ori pe podium la Eurovision. Prima dată în 2005, cu Luminița Anghel și Sistem, care au interpretat melodia Let Me Try. Ulterior, în 2010, Paula Seling și Ovi au încheiat tot pe podium, cu melodia Playing With Fire. În istorie ne-am mai clasat în top 10 în 2002, prin Monica Anghel și Marcel Pavel cu melodia Tell Me Why (locul 9), în 2003 prin Nicola cu Don't Break My Heart (locul 10) și în 2006, prin Mihai Trăistariu cu Tornero (locul 4).

Finala Eurovision 2021 va avea loc pe 22 mai, la Rotterdam, în Țările de Jos. Concursul va fi televizat în România de TVR.