Stiri

Ce acte sunt necesare la RAR și la ITP. Nu pleca fără aceste documente de acasă

Ce acte sunt necesare la RAR și la ITP. Nu pleca fără aceste documente de acasă
[Sursa foto: Facebook]
Înainte să mergi cu maşina la RAR sau ITP, asigură-te că nu pleci de acasă fără documentele necesare.

 Pentru înmatricularea oricărei maşini aduse din spaţiul UE sau din afara lui, ai nevoie de o programare la Registrul Auto Român, pentru obţinerea certificărilor necesare. Pentru Inspecţia Tehnică Periodică, paşii sunt mai uşor de parcurs, iar valabilitatea ITP-ului variază în funcţie de vechimea maşinii, de gabarit şi de modul de utilizare al acestuia.

Documente necesare pentru RAR

 Pentru a înmatricula un autoturim cumpărat din străinătate, este nevoie mai întâi să faceţi o programare la RAR, online sau telefonic, pentru inspecţia maşinii.

RAR va elibera cartea de identitate a autovehiculului doar dacă acesta are omolagare UE şi nu a suferit modificări în raport cu configuraţia omologată, altfel RAR va efectua o omologare individuală. De asemenea, la RAR se efectuat şi ITP-ul.

 Lista documentelor necesare pentru RAR cuprinde actul de identitate al solicitantului, cererea de activitate RAR, care va fi completată pe propria răspundere şi va fi semnată în prezenţa angajatului RAR şi documentul de înmatriculare din ţara de origine. 

Ce acte sunt necesare la RAR și la ITP. Nu pleca fără aceste documente de acasă

 După obţinerea cărţii de identitate de la RAR, aveţi nevoie de următoarele documente pentru a putea înmatricula maşina:

- Cerere înmatriculare auto;

- Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);

- Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 37 de lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;

- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;

- Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;

- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie;

- Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

- Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR – Registrul Auto Român;

- Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

- Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice – ITP, în termenul de valabilitate a acesteia (se obține tot de la RAR);

- Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. 

Ce acte sunt necesare la RAR și la ITP. Nu pleca fără aceste documente de acasă

Documente necesare pentru ITP

 Pentru maşinile noi, ITP-ul este valabil 3 ani, în timp ce maşinile mai vechi de trei ani trebuie să meargă la ITP în fiecare an. Vehiculele folosite pentru transportul de persoane au un ITP valabil şase luni, cele destinate transportului de mărfuri un an, iar posesorii de motociclete trebuie să meargă la ITP o dată la doi ani.

 Pentru a efectua Inspecţie Tehnică Periodică, aveţi nevoie de talonul maşinii, de actul de identitate al proprietarului, de o poliţă RCA valabilă şi de cartea de identitate a maşinii.