Stiri

Cât costă și cum se plătește taxa de vignetă în Austria

Cât costă și cum se plătește taxa de vignetă în Austria
Plata vignetei este obligatorie în Austria, indiferent de autovehiculul pe care în conduci.

 Dacă vrei să pleci la drum cu maşina prin Europa, trebuie să ştii înaintea călătoriei câţi bani vei plăti pe vignete şi pe taxele de drum, pentru a nu avea surprize neplăcute. Este obligatoriu să achiziţionezi o vignetă şi în Austria, în caz contrar, amenzile fiind foarte mari.

Cât costă vigneta în Austria şi cum se plăteşte

  În Austria, vigneta se plăteşte de către posesorii de automobile care au o greutate mai mică de 3,5 tone.

În cazul în care autovehiculul depăşeşte această greutate, taxarea se face prin sistemul Go Box. Acest sistem foloseşte transmiţători montaţi pe autovehicul şi un sistem de senzori montaţi pe drumuri. Acesta este o cutie albă care înregistrează lungimea de autostradă parcursă folosind sistemele radio montate în diferite locaţii. Această taxă diferă în funcţie de distanţa parcursă, de categoria vehiculului şi de clasa de poluare a acestuia.

 Pentru vignetă, există posibilitatea de a o achiziţiona pentru o perioadă de 10 zile, de 2 luni sau pe un an. Pentru motociclete, preţul variază între 5 şi 33,6 euro, în timp ce pentru maşinile care au o greutate sub 3,5 tone, vigneta pentru 10 zile costă 8,70 euro, pentru două luni 25,30 euro, iar pentru un an 84,40 euro.

Cât costă și cum se plătește taxa de vignetă în Austria

 Sunt anumite rute însă care se plătesc suplimentar şi aici vorbim despre poduri, tuneluri sau treceri montane. S16 tunelul Arlberg, autostrada Brenner, şoseaua Dachstein, şoseaua Felbertauern, şoseaua alpină Gerlos, şoseaua alpină Großglockner, şoseaua Maltatal, şoseaua Nockalm, A9 autostrada Pyhrn (tunelul Gleinalm), A9 autostrada Pyhrn (tunelul Bosruck), şoseaua alpină Silvretta, A10 autostrada Tauern, şoseaua alpină Timmelsjoch, şoseaua alpină Villacher – Dobratsch, tunelul Karawanken, o parte a autostrăzii A14 Rheintal/Walgau sunt porţiunile cu taxe suplimentare.

 Vigneta trebuie lipită de parbriz, în caz contrar, riscaţi o amendă de cel puţin 240 de euro. În cazul în care aţi uitat să plătiţi vigneta, amenda este de 110 euro, iar dacă vigenta a expirat sau a fost modificată, amenda este de 240 de euro.

  În Austria, sunt peste 6000 de puncte de vânzare a vignetei. Dacă vrei să plăteşti taxele de drum înainte de intrarea în ţară, în apropierea graniţelor există multe benzinării de unde poţi să plăteşti. Bineînţeles, există şi varianta online. Dacă optezi pentru această modalitate, trebuie să plăteşti vigneta cu cel puţin 18 zile înainte. Iată care este procedura pentru plata online a vignetei:

- Intră pe shop.asfinag.au

- Alege mașină sau motocicletă

- Alege tipul de vignetă (10 zile, 2 luni, 1 an) sau taxa de drum

- Completează câmpurile cu informații despre țară, număr de înmatriculare și data de la care să fie valabilă vigneta

- Completează adresa de email pentru că ai vei primi confirmarea plății

- Selectează metoda de plată și plătește.