Stiri

Ce preț are întregul proces al înmatriculării unei mașini

Ce preț are întregul proces al înmatriculării unei mașini
[Sursa foto: Facebook]
Pentru a înmatricula o maşină, trebuie să ştii exact de ce documente ai nevoie, pentru a nu pierde vremea, fiind întors de la ghişeele DRPCIV.

 Ca orice proces similar din România, înmatricularea unei maşini este un proces birocratic foarte complicat, mai ales dacă nu te informezi suficient la documentele necesare. Este recomandat să vă puneţi la punct dosarul cu acte pentru a evita drumurile repetate la Direcția Regin Permise de Conducere și înmatriculare a Vehiculelor.

Ce acte sunt necesare şi cât costă înmatricularea unei maşini

 Înmatricularea unei maşini noi costă în jur de 150 de lei şi aveţi nevoie de următoarele documente:

- Cererea de înmatriculare, pe care o puteţi descărca de aici

- Fișa de înmatriculare completată cu fișa proprietarului. Aceasta trebuie să aibă viza ANAF 

- Dovada plăţii certificatului de înmatriculare. Acesta costă 37 de lei

- buletinul proprietarului, copie şi original

- cartea de identitate a maşinii, în copie şi original

- copie după după contractul RCA încheiat cu firma de asigurări

- actul de proprietate al maşinii, în copie şi original

- chitanţa pentru plata plăcuţelor de înmatriculare. Un număr la rând costă 40 de lei, iar un număr preferenţial 85 de lei.

 Pentru a înmatricula un autovehicul cumpărat la mâna a doua, costurille ajung şi la 600 de lei. Iar operaţiunea de înmatriculare este mai complicată, pentru că aveţi nevoie de mai multe documente decât la înscrierea unei maşini noi. Un lucru foarte important este că înmatricularea maşinii este obligatoriu de făcut în maximum 60 de zile de la achiziţionare, în caz contrar, riscaţi amenzi foarte mari. 

Ce preț are întregul proces al înmatriculării unei mașini

 Trebuie să vă informaţi foarte bine cu privire la actele necesare pentru înmatriculare, iar toate informaţiile se pot găsi pe site-ul DRPCIV. Pentru un vehicul achiziţionat din spaţiul Uniunii Europene care a mai fost înmatriculat, găsiţi documentele necesare aici. Pentru actele necesare înmatriculării unei maşini cumpărată din afara Uniunii Europene şi care nu a mai fost niciodată înmatricular, intraţi aici. Pentru un vehicul achiziţionat din afara UE care a mai fost înmatriculat, intraţi aici