- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2025? Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

În 2025, Paștele Catolic și Paștele Ortodox pică pe aceeași dată. Aceasta este diferită de la an la an și influențează și alte sărbători importante din calendarul ortodox, cum ar fi Floriile, Înălțarea Domnului sau Rusaliile. Regula care stă la baza stabilirii datei la care este sărbătorită Învierea Domnului a fost fixată la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325. Potrivit acesteia, Paștele este sărbătorit într-o zi de duminică, prima care pică imediat după Luna Plină ce urmează echinocțiului de primăvară. Datele diferite pentru catolici și ortodocși sunt date de calendarul iulian sau gregorian după care aceștia se ghidează. Iată ce tradiții respectă fiecare cu ocazia acestei sărbători cu o semnificație aparte.
Citește și: Georgiana Lobonț, pe mâna medicilor din Turcia. Ce intervenție își face artista: "Mi-am făcut curaj"
Data la care pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2025
Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică pe 20 aprilie în 2025. Cele două sărbători sunt întâmpinate cu bucurie de către toți românii, fiind precedate de o perioadă de 7 săptămâni de post. Postul Mare a început pe 3 martie pentru ortodocși, după Lăsata Secului de Brânză, astfel că aceștia traversează acum o perioadă de reflecție și introspecție, încercând să renunțe la lucrurile care nu sunt plăcute lui Dumnezeu.
Ce e bine să faci în Postul Mare și în Duminica Învierii Domnului? [Sursa foto: Facebook]
Catolicii și ortodocșii vor sărbători anul acesta și Duminica Floriilor sau Intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim la aceeași dată, mai exact pe 13 aprilie. Înălțarea Domnului va fi celebrată pe 29 mai anul acesta, în timp ce Rusaliile vor pica pe data de 8 iunie.
Citește și: Andra Gogan, primele declarații despre iubitul din America: „Am unit utilul cu plăcutul”
Tradiții și obiceiuri pentru ortodocși de Paște în 2025
Învierea Domnului este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă cu sfințenie. În perioada Postului Mare, ei renunță la alimentele de origine animală, la pofte, gânduri necurate, vorbe și fapte rele. Aceștia au la dispoziție doar două zile cu dezlegare la pește, Buna Vestire, pe 25 martie, și Duminica Floriilor, 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este cea mai importantă din perioada postului, fiind marcată de o tristețe profundă, instrospecție și o inăsprire a postului.
În Duminica Învierii Domnului, credincioșii îmbracă haine noi și merg la biserică pentru a participa la slujbă. Ulterior, aceștia merg acasă și se bucură de o masă festivă alături de cei dragi. În această zi sfântă, creștinii trebuie să fie darnici și să le dăruiască haine sau mâncare celor nevoiași.
Tradiții și obiceiuri de Învierea Domnului în 2025[Sursa foto: Freepik]
Tradițiile și obiceiurile pe care le respectă catolicii de Paște
Catolicii au grijă, de asemenea, să respecte anumite tradiții și obiceiuri de Paște. În noaptea Învierii, are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care simbolizează trecerea de la moarte și viața trăită în păcat la viaţa nouă în Iisus Hristos Înviat. În aceeași noapte are loc binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, se fac cântări către Iisus Hristos, se citește din Vechiul Testament și se împărtășesc credincioșii.
După slujbă, catolicii se strâng și ei în jurul mesei festive alături de familie. Aceștia pregătesc ouă și preparate din carne de miel pentru această zi de mare sărbătoare. Una dintre cele mai iubite tradiții ale acestei zile este ciocnirea ouălor, dar și dăruirea acestora altor persoane nevoiașe, vecinilor sau membrilor familiei.