Stiri

7 iulie, ziua mondială a ciocolatei! Istoria desertului

7 iulie, ziua mondială a ciocolatei
7 iulie, ziua mondială a ciocolatei
Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie.

An de an, ziua mondială a ciocolatei este celebrată pe 7 iulie, această dată fiind consemnată în istorie drept momentul când băutura pe bază de cacao a fost introdusă în Europa, în 1550. Cacao, ciocolata şi alte produse din această categorie bucură miliarde de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, istoria acestor delicii nu este atât de cunoscută. Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani.

Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, cum ar fi aztecii şi mayaşii. De altfel, arborele de cacao este originar din bazinul Amazonului şi alte zone tropicale din America de Sud şi America Centrală. 

Citeste si: 22 iunie 2022: Ziua eclerelor cu ciocolată

7 iulie, ziua mondială a ciocolatei
7 iulie, ziua mondială a ciocolatei

Istoria dulce a ciocolatei: de unde provine numele

Cuvântul modern ” ciocolată ” provine din două cuvinte din Nahuatl, o limbă vorbită de multe grupuri de azteci, ”Xocolatl”, care în traducere directă înseamnă ”apă fierbinte” şi ”cacahuatl”, care se referea la o băutură amară din cacao servită la ceremoniile religioase.

Când conchistadorii spanioli au ajuns în Lumea Nouă şi au început invaziile, colonizarea şi, în cele din urmă, distrugerea culturilor native, au descoperit şi valoarea cultivării boabelor de cacao. Au contribuit cu inventivitatea lor la reţeta băuturii de ciocolată adăugând zahăr şi condimente pentru a o îndulci. De aici, ciocolata a ajuns populară în rândul spaniolilor, care au păstrat secretă metoda de producţie pentru aproximativ 100 de ani de la descoperirea lor.

7 iulie, ziua mondială a ciocolatei! Istoria desertului
7 iulie, ziua mondială a ciocolatei! Istoria desertului

Citeste si: 7 iulie 2022: Ziua Mondială a Iertării

Potrivit unei legende, când exploratorul spaniol Hernando Cortes a ajuns în Mexic în căutare de aur şi argint, conducătorul aztec Montezuma a crezut că este o divinitate reîncarnată şi l-a întâmpinat cu un banchet somptuos unde s-a servit băutură de ciocolată. Treptat, ciocolata s-a răspândit şi în restul lumii vestice. Consumată exclusiv sub formă de băutură, a ajuns în Franţa, apoi în Anglia, la curţile regale şi în cluburi elitiste dedicate consumului de ciocolată.