Stiri

Veste bună pentru toți românii: Încă două zile libere legale. De când le poți lua

Românii primesc încă două zile libere legale
Românii primesc încă două zile libere legale
Românii primesc încă două zile libere legale. Proiectul de lege a fost depus de PSD la Senat.

De la anul, românii ar putea avea două noi zile libere legale dacă propunerea va fi acceptată de Senatul României. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie, zile mari de sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. Potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocși. Asta înseamnă că reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării. 

Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1)

al art.139 din Legea nr.53/2003- Codul Muncii a fost depusă săptămâna aceasta, la Senat şi este iniţiată de preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Citeste si: Câte zile libere vom avea de Crăciun 2022: Idei de destinații pentru această sărbătoare

„Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive.

Românii primesc încă două zile libere legale
Românii primesc încă două zile libere legale

Social-democraţii mai arată că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este "o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează, motiv pentru care susțin acest proiect de lege cu toată ființa.

”Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, spun parlamentarii PSD.

Potrivit acestora, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezul Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. 

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2023?

”Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD.

Românii primesc încă două zile libere legale
Românii primesc încă două zile libere legale

Zilele libere, aşa cum este prevăzut în Codul Muncii, sunt:

 • 1 şi 2 ianuarie;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
 • prima şi a doua zi de Paşti;
 • 1 mai;
 • 1 iunie;
 • prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • 1 decembrie;
 • prima şi a doua zi de Crăciun.