Stiri

TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat! Juriul din România a dat punctaj maxim Moldovei

TVR reacționează după ce votul României a fost anulat! Juriul din România a dat punctaj maxim Moldovei
TVR reacționează după ce votul României a fost anulat  [Sursa foto: Eurovision]
Televiziunea Română a revenit cu precizări după finala Eurovision de la Torino. Ce spune despre voturile acordate.

Televiziunea Română a reacționat după ce juriul din România a fost descalificat și pe micul ecran a părut că a dat punctaj maxim Ucrainei, nu Moldovei, așa cum stabiliseră inițial. Organizatorii Eurovision România spun că regulile ar fi fost schimbate chiar în timpul jocului și mai mult decât atât, prezentatoarea Eda Marcus nu a fost lăsată să intre în direct pentru a anunța rezultatele, așa cum a făcut fiecare țară în parte. 

Citeste si: Mihai Trăistariu, reacție dură după finala Eurovision 2022: „N-am văzut în viaţa mea aşa ceva”

TVR reacționează în scandalul de la Eurovision. Motivul pentru care le-a fost anulat votul

Televiziunea Română a reacționat imediat și spune că a acordat punctaj maxim pentru reprezentanții Moldovei, însă votul lor a fost anulat și repartizat Ucrainei. 

„Precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU: Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Citeste si: Mihai Trăistariu, reacție dură după finala Eurovision 2022: „N-am văzut în viaţa mea aşa ceva”

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “ În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”. În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor “modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România. Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național”, a transmis TVR într-o postare pe Facebook. 

TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat! Juriul din România a dat punctaj maxim Moldovei
TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat[Sursa foto: Eurovision]

De asemenea, Televiziunea Română a revenit cu precizări privind lipsa unei transmisiuni oficiale prin care să se anunțe rezultatele.

„Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat! Juriul din România a dat punctaj maxim Moldovei
TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat[Sursa foto: Eurovision]

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create. În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii”, au mai adăugat oficialii. 

În finalul comunicatului, TVR a precizat că a înregistrat audiențe duble în timpul transmiterii Eurovision față de anul trecut. 

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021- TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.