Stiri mondene

Kalush Orchestra scoate la licitaţie trofeul Eurovision 2022. Cu banii obţinuţi, vor ajuta armata ucraineană: „Gestul nostru îi va motiva”

Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană
Kalush Orchestra a câștigat finala Eurovision 2022 [Sursa foto: Instagram]
Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană.

Ediția Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câștigată de Ucraina, reprezentantă de Kalush Orechestra cu piesa „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte, un total de 631 de puncte. Melodia „Stefania” a fost aleasă pentru concurs înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, dar de la război a căpătat o semnificație deosebită. Cântecul este despre mama solistului Oleh Psiuk și conține versuri care exprimă dorul său de acasă.

Unul dintre versuri spune: „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse”, ceea ce, datorită războiului, rezonează acum extraordinar de puternic.  

Vă mulțumim că sprijiniți Ucraina” Slava Ukrini!”, au spus muzicineii de la Kalush Orchestra pe scena PalaOlimpico.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Kalush Orchestra (@kalush.orchestra)

Liderul trupei a transmis și primele declarații, după concurs. A mărturisit că banii obținuți din vânzarea trofeului Eurovision 2022 vor fi donați unei fundații care are ca obiectiv ajutarea armatei ucrainene.

Citeste si: Ritualul făcut de WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022, înainte de a urca pe scena din Torino: „Îmi calmează emoțiile”

„Plănuim să scoatem trofeul la licitaţie şi să donăm toţi banii unei fundaţii care ajută forţele armate şi Ucraina. Urmează să alegem una. Mulţi oameni deja fac donaţii din străinătate şi poate şi mai mulţi ar vrea să doneze. Iar acest lucru îi va motiva. Va fi în beneficiul Ucrainei”, a explicat liderul trupei, Oleh Psiuk.

Cine este trupa Kalush Orchestra, câștigătoarea EUROVISION 2022

Kalush Orchestra sunt un grup de rap format din șase persoane, rapperul principal Oleh Psiuk, vocaliștii Tymofii Muzychuk și Oleksandr Slobodianyk, multi-instrumentistul Ihor Didenchuk, Vitalii Duzhyk și dansatorul Vlad Kurochka.

Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană
Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană[Sursa foto: Instagram]

Citeste si: WRS, primul mesaj după marea finală Eurovision: „Noi am încercat să dăm totul pe scenă”

Formația este cunoscută pentru îmbinarea hip-hop-ului cu elemente ale muzicii populare ucrainene. Fiind un grup de bărbați, au trebuit să obțină permise speciale pentru a-și părăsi țara de origine, deoarece toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani trebuie să se prezinte în prezent pentru serviciul militar.

Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană
Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană[Sursa foto: Instagram]

Desemnarea câștigătoarei Eurovision 2022 a declanșat un imens scandal

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează evenimentul, a anunțat că votul din România  și alte cinci țări nu a fost luat în calcul pentru notele finale și a fost acordat aleatoriu, de un calculator. TVR a acuzat, ulterior, că EBU a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc fără să explice motivele.