• AIUD 95.2
  • ALBA IULIA 99.7
  • BACAU 88.8
  • BARLAD 104.9
  • BISTRITA 97.3
  • BOTOSANI 91.1
  • BRASOV 91.9
  • BUCURESTI 88.0
  • BUZAU 96.7
  • CAMPENI 96.2
  • CAMPINA 88.6
  • CLUJ NAPOCA 101.5
  • CONSTANTA 96.9
  • CRAIOVA 92.0
  • FOCȘANI 95.3
  • PIATRA NEAMT 102.3
  • PLOIESTI 88.3
  • RASNOV 104.5
  • SIBIU 88.4
  • SINAIA 103.6
  • TARGU-MUREȘ 106.4
  • TIMISOARA 93.9
  • TULCEA 91.4
Stiri

Superstiții și tradiții de Sfânta Maria. Ce nu ai voie sa faci

Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
Sfânta Maria este o sărbătoare de care se leagă mai multe tradiţii şi obiceiuri, multe dintre ele fiind în continuare respectate în diferite regiuni ale ţării. Iată ce nu este bine să faci!

Creștinii se pregătesc de o mare sărbătoare. Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului se apropie cu pași repezi, iar această sărbătoare este una plină de semnificații și tradiții. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru români, înaintea ei fiind și o perioadă de două săptămâni de post. Adormirea Maicii Domnului reprezintă mutarea trupului Sfintei Fecioare la cer. Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, acesta fiind și motivul de bucurie. Fecioara Maria este una dintre cele mai îndrăgite divinități ale credincioșilor creștini, ea fiind celebrată sub diverse forme.

Printre cele nouă zile de pomenire din calendar se numără Buna Vestire, Nașterea Maicii Domnului și Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana. Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Maria 2023 și care sunt principalele obiceiuri de care ar trebui să țină cont toți creștinii pentru a se feri de boli și de necazuri. 

Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
Superstiții și tradiții de Sfânta Maria

Sfânta Maria 2023: tradiții și superstiții

- Conform tradițiilor străvechi, pe 15 august se obișnuia ca oile să fie coborâte de pe munte.

Căciula lua locul pălăriei de pe capul bărbaților și se angajau paznicii pentru vii. De asemenea, în această zi sfântă se interzicea măturarea caselor și dormitul pe prispă.

- În dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile se duc la biserică pentru a împărți struguri și prune. Înainte de a fi dăruite, fructele trebuie să fie sfințite de preoți. Dis-de-dimineață, se tămâie mormintelor celor trecuți în neființă. Lista de tradiții și superstiții este una lungă.

Pe 14 august, înaintea celebrării Adormirii Maicii Domnului, femeie însărcinate nu trebuie să muncească pentru a avea o naștere ușoară.

- Se spune că rugăciunile rostite de Ziua Sfintei Maria sunt cele mai ascultate. Persoanele care țin post negru și se roagă în această zi vor fi ferite de greutăți. Fetele nemăritate merg cu buchete de flori și le pun la icoanele din biserică pentru a-și proteja familia de boli. Pentru a avea noroc în dragoste, în unele regiuni ale României, femeile spală icoana Maicii Domnului cu apă și busuioc.

Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
Superstiții și tradiții de Sfânta Maria

- De Sfânta Maria, fetele și femeile nu trebuie să își spele sau să își tundă părul. De asemenea, tot pe 15 august, gospodarii nu trebuie să lucreze pentru ca animalele să nu se îmbolnăvească. Trandafirii sunt cei care ne arată cum va fi toamna. Dacă aceștia înfloresc, înseamnă că vom avea o toamnă blândă și îndelungă.

- Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Citește și: Horoscop săptămânal 7- 13 august 2023: Leii își vor recâștiga treptat încrederea în propria persoană. Balanțele vor avea discuții în contradictoriu cu membrii familiei, dar și cu prietenii

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
Superstiții și tradiții de Sfânta Maria

Cea mai puternică rugaciune de Sfânta Maria

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, credincioșii pot rosti o rugăciune extrem de folositoare, despre care se spune că îndeplinește orice dorință: „Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.

Citește și: Ai uitat să plătești taxa de Pod la Fetești în 24 de ore? Cât costă amenda?

După aceste rânduri, rostește „Tatăl nostru” și apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.