Stiri

Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii

 Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii
Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii
Sfantului Ion 2022. Este sarbatoare mare pe 7 ianuarie. Iata ce trebuie sa faci in aceasta zi.

In fiecare an, la 7 ianuarie, romanii sarbatoresc ziua Sfantului Ion (Ziua sfantului Ioan Botezatorul, Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului”). Aproximativ doua milioane de romani poarta numele sfantului.

De Sfântul Ioan Botezătorul se aniversează persoanele care au următoarele nume: Oana, Onuța, Nelu, Nela, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jeanot, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionuț, Ionică, Ionela, Ionel, Ioanichie, Ioan, Ioannis, Ianoș, Ivan, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni, Yannos, Yannis.


Numele respective sunt derivate ale lui Ioan.
Potrivit datelor statistice, numele Sfântului Ioan Botezătorul îl poartă aproape două milioane de români, 1.420.774 bărbați și 531.197 femei.

Din totalul româncelor aniversate de Sfântul Ioan Botezătorul, 371.486 poartă numele Ioana, alte 141.000 de femei pe cel de Ionela, 11.290 se numesc Nela, iar 6.726 poartă numele Ionelia.

Dintre bărbații care își aniversează onomastica de Sfântul Ion, 411.149


poartă numele Ion, 514.865 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuț. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români ce poartă numele Ionel, precum și cei peste 26.000 de bărbați care se cheamă Nelu sau Ionică.

Citeste si: 2022 in Numerologie. Cum iti va fi anul in functie de cifra destinului

 Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii
Sfantul Ion 2022. Traditii si superstitii

Traditii si superstitii de Sfantul Ion 2022

Ziua Sfântului Ion Botezătorul  reprezintă  încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă  deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
Pe 7 ianuarie, este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

La petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

De Sf Ion nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În această zi, marcată în aclendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Citeste si: Câte zile libere legale vor avea românii în 2022?

Tradiția ne spune că  în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se spune conform tradiției populare că  după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.