Stiri

Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc. Când urmează să fie lansat

Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc
Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc [Sursa foto: Alba Orbital ]
Șase elevi românu au creat al doilea satelit românesc, care va fi lansat la bordul unei rachete SpaceX.

Este o premieră pentru România! Un grup de adolescenți din București, format din cinci băieți și o fată, toți cu vârste între 15 și 18 ani, au creat cel de-al doilea satelit românesc, numit ROM-2.

Cei șase elevi români au muncit intens pentru a crea un mini-satelit, care este programat pentru anul viitor, cu o rachetă Falcon 9, într-o misiune de tip rideshare cu Alba Orbital (companie producătoare de mini-sateliţi/pocketqubes din Scoţia).

Misiunea este una specială, având scopul de a captura imagini cu Pământul.

Citeste si: Elon Musk și Natasha Bassett s-au despărțit! Motivul pentru care cei doi nu mai formează un cuplu

Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc
Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc[Sursa foto: PixaBay]

Cei șase elevi de la International Computer High School din București sunt extrem de mândri de reușita lor. Ei vor merge în Glasgow pentru a integra micul satelit în rachetă, iar aceasta va fi apoi transportată la SpaceX pentru pregătirea lansării în 2023.

„Atunci când am început să fiu interesat de nano și sateliți mici, acum mai bine de trei ani, am știut din start că trebuie să trimit și eu unul creat de mine cândva. La început eram impresionat de cât de multă tehnologie poți integra în aceste mici cuburi”, a declarat Filip Buscu, liderul misiunii, despre satelitul românesc ROM-2.

Performanța elevilor a uimit pe toate lumea, în special pe Tom Walkinshaw, CEO și fondator al Alba Orbital, care i-a lăudat chiar pe site-ul oficial al comapaniei. „ E inspiraţional de-a dreptul să vezi elevi de 15 ani care să aibă ambiţie şi iniţiativă pentru a-şi lansa propriul obiect spaţial”, a declarat Tom Walkinshaw.

Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc
Șase elevi români au creat ROM-2, al doilea satelit românesc[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Elon Musk renunță la Twitter! Prima reacție a miliardarului după ce Twitter a anunțat că îl dau în judecată: „Acum vor să mă forțeze să cumpăr Twitter în instanță”

Primul satelit românesc, denumit Goliat, lansat în februarie 2012

Goliat, primul satelit românesc, a fost lansat în februarie 2012, la bordul navetei Vega, a Agenției Spațiale Europene.

Primul satelit românesc a avut dimensiunile de 10x10x10 centimetri și o greutate de 1kg și a fost construit de o echipă de fizicieni și ingineri care au pus bazele proiectului pe când erau studenți la Universitatea Politehnica din București și la Universitatea București.