Stiri

Rusaliile 2022: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

 Rusaliile 2022
Rusaliile 2022
Rusaliile 2022: Este sarbatoare mare pe 12 și 13 iunie. Iata ce trebuie sa faci in aceasta zi.

Românii respectă mai multe obiceiuri și au superstiții în ziua de Rusalii.

Se pesupune ca sufletele mortilor parasesc mormintele in Joia Mare (inainte de Paste) si se reintorc in sambata Rusaliilor. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant mai este numita si Duminica Cincizecimii, pentru ca acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Invierea lui Hristos.  

Citeste si: Luni, 13 iunie 2022, este zi liberă de la stat. Ce se sărbătoreşte în această zi?

Tradiții și superstiții de Rusalii

Există foarte multe superstiţii asociate cu sărbătorile religioase, mai ales în România. Una dintre ele spune că nu este bine să speli sau să munceşti de Rusalii, pentru a nu avea ghinion şi parte de lucruri rele tot anul. O altă datină spune că nu este bine să te plimbi prin vie sau prin locuri pustii de Rusalii, deoarece te poţi întâlni cu spiritele rele.

 Poate că cea mai comună tradiţie în ţara noastră când vorbim despre Rusalii este sfinţirea ramurilor de tei sau de nuc. După ce vor fi sfinţite, acestea vor fi duse acasă de către credincioşi şi aşezate lângă icoane, pentru a feri casa de duhurile rele şi pentru a-i feri pe locuitorii casei de boală şi de ghinioane. Despre tei chiar se crede că are puterea de a feri gospodăriile de grindină şi de duhurile rele.

 Rusaliile 2022
Rusaliile 2022

  În Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania și sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului, pentru roade sănătoase şi îmbelşugate. Se ung ușile cu usturoi pentru ca așa casa va fi păzita de rele si ghinion tot restul anului.

Citeste si: Horoscop 9 iunie 2022: Trei nativi vor fi trădați astăzi

 În alte zone din ţară se obişnuieşte spălatul picioarelor cu pelin, pentru a aduce sănătate şi a feri enoriaşii de spiritele rele. În Oltenia, colindătorii merg pe la casele oamenilor pentru a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.