Stiri

Proiectul de lege depus în Parlament. Șoferii din România sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise riscă să facă închisoare

Șoferii români băuți sau drogați ar putea să facă închisoare.
Șoferii români băuți sau drogați ar putea să facă închisoare. [Sursa foto: Facebook]
Şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis de conducere sunt la un pas de închisoare. Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament de Robert Cazanciuc.

Senatorul Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea.

”Aşa cum am promis, astăzi am depus proiectul de modificare a legislaţiei penale pentru ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea.

M-am bucurat să constat că iniţiativa şi-a găsit zeci de susţinători, colegi senatori, care au semnat la depunerea ei. Proiectul îşi urmează cursul legislativ firesc, dar sper şi îmi doresc ca legea să ajungă la promulgare cât mai repede posibil", a scris senatorul Robert Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Noi modificări în Codul Rutier. Sunt vizați cei care împrumută maşina

Motivul pentru care Robert Cazanciuc a luat această decizie

Senatorul social-democrat a mai precizat că această decizie a luat-o în memoria fetiţei care anul acesta, chiar de Ziua Copilului, la vârsta de numai patru ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, care conducea cu viteză prin localitate. De asemenea, oficialul anunţase în 20 noiembrie că va introduce, din nou, în circuitul parlamentar această propunerea legislativă, iniţiată în 2019 şi respinsă în iunie 2021 de Camera Deputaţilor. 

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc[Sursa foto: Facebook]

”România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanţe interzise, pe lângă neglijenţă sau calitatea infrastructurii rutiere.(...). În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea.(...) Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale",  a declarat Robert Cazanciuc pe Facebook.