Stiri

Când se montează cauciucurile de iarnă? Ce amendă riști dacă nu o faci

Când se montează cauciucurile de iarnă
Ce amendă riști dacă nu îți montezi cauciucurile de iarnă  [Sursa foto: Freepik]
Iată ce riscă șoferii care nu au cauciucurile de iarnă montate din timp!

În fiecare an, în luna noiembrie, șoferii din România încep să se intereseze tot mai mult despre schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Perioada în care șoferii ar trebui să treacă la cauciucurile de iarnă este una destul de confuză.

Perioada în care este obligatorie dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, dar și sancțiunile oferite celor care nu se conformează cu echiparea corespunzătoare a mașinilor și tipurile de anvelope conforme sunt prevăzute în Codul Rutier, în Ordonanța 5/2011, supranumită și „Legea cauciucurilor de iarnă”.

Această ordonanță intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cu toate acestea, în Codul Rutier  nu este stipulată o dată anume la care automobilele ar trebui echipate de iarnă, de unde pornește și confuzia în rândul șoferilor. Legislația în vigoare impune anumite condiții privind obligativitatea lor.

Când se montează cauciucurile de iarnă
Ce amendă riști dacă nu îți montezi cauciucurile de iarnă [Sursa foto: Freepik]

Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002

privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2022, este interzisă circulația mașinilor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice dacă acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Astfel, cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Practic, legislația mai arată că, deși te afli în plin sezon de iarnă, iar mașina ta este echipată cu cauciucurile de vară, dacă asfaltul este uscat, nu vei fi amendat.

Cu toate acestea, oamenii legii nu recomandă condusul cu anvelope de vară în perioada aceasta, chiar dacă drumul este uscat, deoarece pot întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului.

Ce amenzi riscă șoferii care nu și-au montat anvelopele de iarnă

Cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Citeste si: Cum funcționează aplicația AMIABILA? Rezolvarea accidentelor ușoare devine mai facilă pentru șoferii români

Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.